– Även i kristider måste vi leverera en budget för regionen, konstaterade regionstyrelens ordförande Angelica Katsanidou (S).
På Campus i Västervik presenterade hon tillsammans med koalitionskollegorna Christer Jonsson (C), Johanna Wyckman (L) och Yvonne Hagberg (S) den ekonomiiska planen för de kommande tre åren. Mycket var känt sedan tidigare. Partierna har portionerat ut många av nyheterna de senaste veckorna:
* Extra pengar anslås till att beta av den så kallade vårdskulden som uppstått under pandemin. Man vet att det finns ett uppdämt behov av vård hos länets invånare eftersom man inte vågat söka sig till sjukvården under pandemins inledningsskede.
* 50 miljoner kronor i en bredbandssatsning. Beloppet kommer långt ifrån att räcka till de behov i länet. Regionledningen beskriver anslaget som en pusselbit bland flera för att klara utbyggnaden.
* Ett utbyggt seniorkort som gör att äldre kan resa med kollektivtrafiken även under helger och skollov.
* Ett tungt investeringsprogram där den planerade psykiatribyggnaden i Västervik är en av de största investeringarna. Runt hörnet väntar också en ny hälsocentral i Gamleby, men där bygger Västerviks kommun och regionen blir hyresgäst.
Några mindre nyheter skymtar också förbi i dragningen: I år fanns ett uppdrag att utreda barn- och ungdomshälsan i länet. Det har inte hunnits med. I början av 2021 ska utredningen vara klar, men redan nu reserveras fem miljoner kronor till förstärkningar.
– Vi tror redan nu att det finns ett behov av mer resurser i barn- och ungdomshälsovården. Vi får indikationer på att den psykiska hälsan har försämrats hos många barn och ungdomar under pandemin, säger Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
En annan nyhet är att man utvidgar sprututbytesprogrammet för missbrukare. Hittills har det bara funnits i Kalmar:
– Vi vill få en likvärdig vård över länet, säger Johanna Wyckman (L).
Christer Jonsson (S) säger att politikerna fått till sig att ett sprututbytesprogram över hela länet är viktigt för att få ner spridningen av leversjukdomen hepatit C. En annan förhoppning är att sprutbytesprogrammet kan leda till ett ökat förtroende för vården från missbrukarnas sida.