Extra satsning på förskolan

Förskolan var kärnfrågan när Vänsterparitet igår presenterade sitt budgetförslag inför 2018. 21 miljoner vill partiet ska gå till att anställa personal och öka antalet lokaler.
- Skillnaden mellan vår budget och majoritetens är inte lika stor som den varit men vi tycker att det satsas för lite på förskolan så där lägger vi sex miljoner mer, berättar Lars Johansson.

Igår kväll presenterade Vänsterpartiet sitt budgetförslag. På bild från höger: Peter Fjällgård, Lars Johansson, Jens af Ekenstam Stenman och Jerry Pettersson. Foto: Elin E Elmström

Igår kväll presenterade Vänsterpartiet sitt budgetförslag. På bild från höger: Peter Fjällgård, Lars Johansson, Jens af Ekenstam Stenman och Jerry Pettersson. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2017-11-22 06:00

Totalt bli det egentligen 23 miljoner som satsas på förskolan, eftersom man vill lägga 21 miljoner generellt plus två miljoner extra för barnomsorg på obekväma arbetstider. Anledningen är att försöka råda bot på den pressade situationen inom området.

- Det är många pedagoger som varit tvungna att sjukskriva sig, berättar Peter Fjällgård. Vi måste ha friska pedagoger till våra barn. Underbudgeterar man från start är det personalen som får bära det.

- Pengarna ska räcka för de kostnader som finns med bland annat fler avdelningar och för att kunna öka personaltätheten, menar Lars.

Pengar till "Nattis" redan nästa år och en miljon till särskolan finns med i vänsterbudgeten. Ett tillskott på två miljoner till grundskolan också inräknad och tänks ge fyra nya tjänster från och med höstterminen 2018 och även ett utrymme för den ökade digitaliseringen.

En bygdepeng och en småföretagarfond på en miljon kronor är en särskild satsning partiet vill göra för landsbygden.

- Med dem så siktar vi framåt och satsar en miljon på näringsliv och landsbygd, berättar Lars.

Partiet vill även dubbla stödet från kommunen till kvinnojouren och återställa föreningsbidragen till den nivå de låg på 2014 före nedskärningarna. Det skulle ge cirka 250 000 kronor till föreningslivet.

- Samhällsnyttan är väldigt stor för så lite pengar och det är kontraproduktivt att dra ner på föreningar som jobbar mycket ideellt, menar Peter.

Vänsterns budget ger därmed inte samma resultat på sista raden som majoriteten har. I vänsterns förslag stannar resultatet på 14 miljoner kronor.

- Barn och anställda ska inte tas gisslan för att vi har en skuld. Människorna måste gå före att betala tillbaka lånen. Här är vi bekväma med att vi tar ett ekonomiskt ansvar och samtidigt behåller våra ideologiska grunder, menar Peter.

På måndag är det dags för budgetbeslut i kommunfullmäktige och förhoppningen från partiet är att få till en ärlig diskussion.

- Det vi känner att vi tidigare varit missnöjda med är debatten kring budgeten. Vi har haft budskap som inte blivit bemötta. Innan det här året har vi sagt att det finns resurser i budget men man har förnekat att det och istället blivit förvånad över resultatet. Vi skulle ha föredragit att man istället argumenterar för varför man vill ha 40 miljoner i överskott om det är det man satsar på, menar Lars.

Elin E Elmström, Jimmy Karlsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om