EXTRA: Skolverket säger nej till friskola i Djursdala

I går, torsdag, beslutade Skolinspektionen att avslå den ansökan som friskoleverksamhet som friskoleföreningen i Djursdala sammanställt och skickat in. Som skäl till beslutet pekar man på att föreningen inte har tillräckliga förutsättningar för att följa de föreskrifter och regler som gäller.

Foto:

Vimmerby2016-08-26 11:40

Skolinspektionen avslår alltså ansökan om godkännande av Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening som huvudman för förskoleklass, grundskola årskurserna 1-5 och fritidshem vid Djursdala Friskola i Vimmerby kommun.

Avslaget grundar sig dels i att ansökan saknar ett tillförlitligt underlag som kan styrka elevprognosen för skolan på sikt – i klartext hur många elever som förväntas gå på skolan och hur detta presenterats – dels eftersom ansökan saknar en realistisk budget.

Följande utdrag kommer direkt från Skolinspektionen beslut:

"En förutsättning för godkännande är att sökanden kan uppvisa en realistisk budget. Uppgifterna i elevprognosen ligger till grund för sökandens budget och ska påvisa att sökanden kan få ett tillräckligt stort antal elever till de sökta utbildningarna. Sökanden har inte gett in uppgifter som styrker elevprognosen i ansökan. Då sökanden elevunderlag inte är verifierat innebär det enligt Skolinspektionens bedömning att budgeten inte heller är tillförlitlig."

Med hänsyn till att Skolinspektionen har gjort bedömningen att sökanden inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för förskoleklass, grundskola årskurserna 1-5 och fritidshem, har Skolinspektionen inte prövat om utbildningarna skulle innebära påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för den del av skolväsendet som anordnas av Vimmerby kommun.

Skolinspektionen beslut kan komma att överklagas. Men om det blir så återstår att se:

– Som det känns just nu så får vi smälta detta ett tag och fundera på hur vi går vidare, om vi ska släppa tanken på friskola, söka igen senare eller rent av överklaga detta beslut. Men just nu har vi många andra viktiga framtidsfrågor att ta tag i i Djursdala, efterfrågan på attraktiva tomter inte minst, skriver Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening i ett pressutskick.

Tvekan huruvida man ska överklaga eller ej bottnar främst i omfattningen av de punkter som Skolinspektionen slår ner på:

– Skolinspektionens tyngsta kritik gäller elevprognosen. Elevunderlaget är okej, men vi har presenterat fakta på ett otydligt sätt. I en mindre skolenhet granskas elevprognosen väldigt hårt, och det fanns otydligheter i den komplettering som vi tog fram under stor tidspress. Skolinspektionen tolkar otydligheten till vår nackdel, så att det framstår som att vi har färre intresserade elever än vi i själva verket har.

– Vi vill också nämna att vi har varit i kontakt med en annan friskola med 40-50 elever i år F-6 som precis har fått godkänt. Det är alltså inte elevantalet i sig som är problemet i Djursdala. Det hade kanske varit läge att överklaga beslutet, om det bara hade gällt frågan om elevprognosen. Nu kritiseras vi även på några andra punkter som kräver lite mer arbete för att bli bra.

Kommunen har tidigare garanterat att Djursdala skola kommer finnas kvar mandatperioden ut, det vill säga till och med 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om