I april berättade vi om de orosmoln som flockades över verksamheten vid sågverket i Djursdala. Fyra av de drygt 20 anställda fick efter ett varsel lämna sin jobb – och redan då nämndes försäljning som en möjlighet för att säkra sågens framtid.
GS-fackets ombudsman, Tommy Rälg, uttryckte sig då enligt följande:
– Det är ansvarslöst av en ägare som Södra med såna muskler att inte ta bättre vara på sågen i Djursdala. Så visst är jag orolig för vad som ska ske, och det är säkert tjejerna och gubbarna som jobbar där också.
Nu är det alltså klart att det blir försäljning – medan stora nedskärningar sker på Södras andra sågverk i länet.
Totalt berörs cirka 150 medarbetare av omstruktureringen, samtidigt som man från Södras håll trycker på att nya möjligheter öppnas vid de anläggningar som ökar sin produktion. Produktionsökningen medför att sammanlagt cirka 50 tjänster kommer att tillsättas, framförallt i Långasjö och Trivselhus.
Djursdala, som är Södras minsta sågverk och hanterar löv, är inne i en försäljningsprocess.
– Tyvärr kommer medarbetare att få lämna Södra, och vi gör allt vad vi kan för att agera ansvarsfullt och tittar på omställningsstöd och omplacering. Men det är vår uppgift från våra ägare att säkerställa en stabil bas för framtiden och göra Södra Wood lönsamt för att på så sätt gynna skogsgårdens lönsamhet, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood, i ett pressmeddelande.
Tommy Rälg uttryckte i april att södra istället borde satsa på Djursdalasågen:
– Det gäller att investera, det är en fin såg, och att hitta samarbetspartner och marknadsföra lövvirket. Det finns lövsågsverk som går bra när man ser sig om i landet. Det är jätteviktigt att Djursdalasågen blir kvar, och med sina muskler bör Södra kunna ta det ansvaret, säger Tommy Rälg.
Södra Wood hade under 2015 en omsättning på cirka 5,7 miljarder kronor och 1 500 anställda. Den sågade volymen var cirka 2 miljoner kubikmeter.