EXTRA: Vimmerby kommun nära att sälja Näs

Vimmerby kommun vill se att Astrid Lindgrens Näs får möjlighet att utvecklas som ett attraktivt besöksmål. Därför har kommunen fört en dialog med Astrid Lindgrens Värld om att överta ägandet av Astrid Lindgrens Näs.

Foto:

Vimmerby2016-05-18 08:03

Uppgörelsen handlar om att Astrid Lindgrens Värld köper hela det kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB.

En av de frågor som återstår att diskutera är de ekonomiska villkoren. En värdering av bolaget pågår.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) tror att en uppgörelse är klart inom kort och att slutgiltigt beslut kan tas i fullmäktige i september.

– Vi känner att vi vare sig har den ekonomiska kraften eller den kompetens som behövs för att växla upp utvecklingen i den nivå som styrelsen och stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning har som ambition, motiverar han kommunens svikt att sälja Näs till Astrid Lindgrens Värld som i sin tur ägs av Saltkråkan AB.

2010 tog Saltkråkan över större delen av Astrid Lindgrens Värld från just Vimmerby kommun, en affär som omgärdades av mycket debatt innan den fullföljdes.

– Vi ser vilken enorm succé det blivit. Nu hoppas vi på samma sak när det gäller Näs, säger Tomas Peterson.

Ny ägarform har diskuterats i över ett år

I över ett år har kommunen jobbat med en ny ägarform för det kommunala bolaget. I de diskussioner som förts har Saltkråkan och Astrid Lindgrens Värld varit en part. Där har även familjen som äger gården Näs, där Astrid Lindgrens barndomshem ingår, deltagit.

Ett huvudspår ha varit att bilda en stiftelse. Men det har nu fallit.

Istället bli det en ren försäljning av Näs till Astrid Lindgrens Värld.

Det sedan länge pågående översynen av ägarformen för Näs är en anledning till att ingen ny permanent VD tillsatts efter Kjell-Åke Hansson slutade för ett år sedan. Sedan dess har Nils-Magnus Angantyr varit t.f VD i väntan på en ny ägarform.

Från Astrid Lindgrens Världs sida ser man många framtida möjligheter som kan stärka hela Vimmerbys position som besöksmål. 

– Astrid Lindgrens Näs är en fantastisk plats med ett mycket rikt och spännande utbud, säger Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld.

– Vimmerby har en viktig roll i att sprida och utveckla Astrid Lindgrens arv och där kompletterar de två besöksmålen varandra perfekt.

Fortsätter som eget bolag

Vid en uppgörelse kommer Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs att fortsätta som ett eget bolag med en egen verksamhet och egen styrning. Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, som äger utställningspaviljongen och den permanenta utställningen på Astrid Lindgrens Näs, kommer också att fortsätta sin verksamhet som tidigare efter att ha tillförts egendom från Vimmerby kommun.

– Från styrelsen sida är det här mycket glädjande, säger Kristina Alsér, ordförande i styrelsen för Astrid Lindgrens Näs.

– Det här ger den redan blomstrande verksamheten kring Astrid Lindgrens barndomshem en långsiktigt och resursstark ägare som kan Astrid Lindgren och som kan besöksnäringen. Vi kan inte tänka oss en bättre ägare.

– Med Saltkråkan som majoritetsägare har Astrid Lindgrens Värld under de senaste åren utvecklats till ett populärt besöksmål där Astrid Lindgrens berättelser står i fokus. Under Vimmerby kommuns ledning hade inte Astrid Lindgrens Värld nått dit de är idag. Om de även tar över Näs blir det som att bolaget hittar hem. Det är ett naturligt steg och därmed säkrar vi att Näs får fortsätta utvecklas, vilket hela kommunen och regionen tjänar på, säger Tomas Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om