Få drabbas

Landstingets beslut att dra in fri smärtlindring med Tens vid förlossning har väckt reaktioner - och viss förvirring. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg försäkrar att gravida inte behöver vara oroliga. - Födande kvinnor kommer att erbjudas all den smärtlindring de vill ha under förlossningen även i fortsättningen.

Vimmerby2009-07-30 06:25

När pengarna tryter inom landstinget får födande kvinnor som vill använda sig av Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, fortsättningsvis bekosta det själva. Något som rört upp känslor och skapat oro. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg förklarar att möjligheten till smärtlindring på förlossningsavdelningen inte påverkas ett dugg.
- Inte alls. Det handlar enbart om smärtlindring i hemmet och i bilen på väg till förlossningen. Det är alltså gravida kvinnor som i förväg vill ha tillgång till Tens och målgruppen är liten. De allra flesta klarar sig ju med det som erbjuds på förlossningsavdelningen.
I grannlandstingen Jönköping och Östergötland tar man redan ut en avgift för hyra av den elektriska nervstimulansen. I Östergötland kan man hyra en Tens i fyra veckor för 250 kronor från hjälpmedelscentralen eller för 390 kronor direkt från tillverkaren. I Jönköpings läns landsting kostar den 150 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om