Få drunkningslarm i Vimmerby: "Det har varit lugnt"

I dagarnaväntas temperaturer på långt över 30 grader. Räddningstjänsten ger tips på hur man badar på ett säkert sätt.

Ola Ståhlgren vid Räddningstjänsten Vimmerby.

Ola Ståhlgren vid Räddningstjänsten Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-07-20 12:00

Ny statistik visar att drunkningsolyckorna har minskat kraftigt i landet. Enligt uppgifter från Svenska Livräddningssällskapet har 14 personer drunknat under juni, vilket kan jämföras med motsvarande månad föregående år då 23 personer miste livet i drunkningsolyckor. Vimmerby kommun har trots sina många badplatser varit förskonade från drunkningslarm kopplade till sol och bad. Så även hittills i sommar. 

– Det har inte varit några drunkningstillbud i sommar. Det har varit relativt lugnt. Jag kan inte minnas att vi har haft något drunkningstillbud vid badplatser tidigare år heller, säger Ola Ståhlgren vid Vimmerbys räddningstjänst. 

Ola Ståhlgren berättar dock att Vimmerbys räddningstjänst har varit behjälpliga med en drönarinsats i Mariannelund. 

undefined
Det kan bli mycket folk vid exempelvis Nossenbadet. Det gäller att ha bra uppsikt över sina barn, menar Ola Ståhlgren vid räddningstjänsten.

Inför varje badsäsong inventerar räddningstjänsten Vimmerbys badplatser. De har då sett till att badplatsen ser okej ut och att det bland annat finns livbojar på plats. 

Vad ska man tänka på i sommar för att bada säkert? 

– Man ska tänka på att ha ständig uppsikt över sina barn. Undvik att titta i mobil och padda. En drunkning sker ofta väldigt tyst och kan gå snabbt. Är det mycket folk som badar finns det också risk att man försvinner i mängden, säger Ola Ståhlgren. 

Har du några fler tips? 

– Undvik alkohol när du badar. Och om du inte kan simma ska du undvika djupt vatten och hålla dig där det är grunt. Det är sunt förnuft som gäller, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!