Här är reglerna som gäller för nyår i Vimmerby kommun

Nyårsafton närmar sig. För många innebär det skålande och fyrverkerier. Men det är långt ifrån alla platser som det är tillåtet i Vimmerby. Nu går Vimmerby kommun ut med vad som gäller. "Just kring centrala delarna brukar det vara ganska stökigt på nyårsafton", säger Roger Lindell, gatuchef på Vimmerby kommun.

"Det är inte säkert att alla vet om att det inte är tillåtet. Om vi går ut kanske något får upp ögonen och låter bli att skjuta raketer på torget och då har vi alltid lyckats lite grann.  Först och främst är det för personers hälsa, egendom och för djuren skull vi vill att de följs", säger Roger Lindell.

"Det är inte säkert att alla vet om att det inte är tillåtet. Om vi går ut kanske något får upp ögonen och låter bli att skjuta raketer på torget och då har vi alltid lyckats lite grann. Först och främst är det för personers hälsa, egendom och för djuren skull vi vill att de följs", säger Roger Lindell.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2023-12-30 21:00

Normalt råder förbud att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor utan tillstånd av polismyndighet. Men under nyår råder det undantag mellan klockan 18 och 01 i Vimmerby kommun. 

– Vi har två högtider som är undantagna i kommunen. Valborgsmässoafton och nyårsafton vid samma klockslag, berättar Roger Lindell.

Men det är flera områden där undantaget inte gäller utan där det fortsatt råder förbud. Områdena där förbud för fyrverkerier gäller under nyår är: Stora Torget och gatorna som angränsar. Närmare än 100 meter kring Vimmerby Hälsocentral, kommunens vård- och omsorgsboenden, gruppbostäder och kyrkogårdar. 

– Det är samma områden som tidigare. Vi har egentligen inte fått några reaktioner på reglerna utan mer om att de inte efterföljs. Det brukar vara kaosartat på torget vid midnatt på nyårsafton. Sedan, peppar peppar, har det hittills inte varit några större skador, varken personskador eller egendomsskador. Men risken är stor när många samlas, det är mycket alkohol inblandat och fyrverkerier som avfyras. Därför har vi gått med information på hemsidan för att förtydliga och påminna om vad som gäller. 

undefined
Många djur blir rädda av ljuden från fyrverkerier men ett totalförbud även på nyår är det i Vimmerby inte på tal om. "Det är inte lätt för de som har djur och hundar i villaområden heller. Det är alltid ett problem. Men det ser ungefär likadant ut i de flesta kommuner att man har vissa tider som är undantagna. Det är svårt att stävja. Skulle man sätta totalförbud skulle det antagligen smälla lika mycket också. Det är ingen som kan bevaka det", säger Roger Lindell.

Hur ser ni till att reglerna följs?

– Det är i första hand polismyndigheten som ska se till att det efterföljs. Men det är inte så lätt vid högtiderna. Då har de ofta fullt upp så det är inte alltid någon kan stå och bevaka. Man får hoppas att så många som möjligt tar åt sig och följer reglerna utan att någon behöver stå med pekpinnen. Från kommunens sida kommer vi inte ha någon bemanning på plats. 

Så vad händer om någon väljer att bryta om dem?

– Finns det ingen polis på plats som ser vad som händer så är det lite som att elda för kråkorna. Men då har vi i alla fall gjort ett försök att gå ut med informationen. Har polisen möjlighet att vara där, vilket de brukar om de har tid, och kan de då peka ut någon specifik som skjuter fyrverkerier så kan jag tänka mig att man får böter. 

undefined
"Tyvärr är det så med de flesta regler. De är svåra att bevaka och det finns alltid de som bryter mot dem", säger Roger Lindell angående fyrverkerier på Stora torget.

Förutom reglerna för fyrverkerier finns regler för alkohol. För många är det tradition att skåla vid 12-slaget. Men om det är alkohol i glasen är det flera området där det inte tillåts. 

– Det är lite generellt i Sverige att det inte är tillåtet att dricka på allmän plats. Sedan bestämmer kommunerna själva inom vilka områden det ska poängteras, och för oss är det de centrala delarna av Vimmerby och i två av orterna. 

Här är områdena där det är förbjudet att dricka alkohol:

Vid samtliga skolgårdar och förskolegårdar i kommunen. 

 
Vimmerby tätort: Begränsat av Vimmerbyallèn, Prästgårdsgatan, Ringvägen, Västra Skolgatan, Loarpsgatan, Kungsgatan, Bomhagsgatan, Rådmansgatan, Ringvägen, Storgatan, Östra Tullportsgatan och järnvägen.


Södra Vi tätort: Begränsat av järnvägen, östra, södra och västra Brunnsparksgränsen, Storgatan, järnvägen, Parkgatan, Klockaregårdsgatan, Lantmannagatan, Djursdalavägen, Nygatan, Hagagatan, Blåsippestigen och Snödroppegränd.


Storebro tätort: Begränsat av Väg 23/34, Rampvägen, Järnvägsgatan, Vimmerbyvägen, Ivars gränd, Storebro damm, Rektorsvägen, Uvebergsvägen, Ringvägen, Klintgatan och Vimmerbyvägen.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!