Få toaletter på torget skapar problem: "Folk kommer in"

Sommartorget i Vimmerby ändrades under våren. Toaletten och lekplatsen är borta på grund av coronaviruset. De restauranger som har uteserveringarna på torget har fått skala ner på dem.

På Baksidans uteservering brukar det vara 25 fler platser.

På Baksidans uteservering brukar det vara 25 fler platser.

Foto: Märta Svensson

Vimmerby2020-07-28 15:00

Jan-Erik Johansson, ägare av Bakfickan, har märkt skillnad nu när mer än hälften av säsongen har gått.  

– Det har gått bra men man märker att vi har färre besökare.  

Att Astrid Lindgrens Värld inte öppnade slog hårt, men inte lika hårt som att Bullerby Cup ställdes in.  

– Där har vi det största tappet, säger Jan-Erik Johansson.  

Jan-Erik Johansson var redan innan sommaren orolig för att kommunen har valt att även ta bort toaletterna som brukar stå på torget.  

– Det är ett stort problem. Folk kommer in trots att det är skyltar utanför. Folkhälsomyndigheten kommer med restriktioner men folk ställer sig här för att enbart gå på toaletten.  

Vad är skillnaden från förra säsongen? 

– Vi får inte in toppen, alltså besökstoppen. Bra är det men vi får inte in allt. Pengarna från sommaren ska vi ju leva på under vintern så vi kan ha vår personal kvar, säger Jan-Erik Johansson.  

Paola Vergana på La Plaza har inte märkt någon stor skillnad på besökare.  

– Vi har sett att det är mycket folk här, även turister. När Astrid Lindgrens Värld stängde märkte vi inte så mycket skillnad. Det är lite mindre än förra året. Vi har tappat kanske 30 procent.  

Paola Vergana är överraskad över hur bra det har gått.  

– Vi trodde att det skulle vara värre.  

Många kommer även in till La Plaza och frågar efter toaletter men då blir de hänvisade till de offentliga toaletterna som finns vid turistbyrån.  

Jan-Erik Johansson tycker att det har gått bra men de får inte in så många betalande gäster som de brukar ha en vanlig sommar.
Jan-Erik Johansson tycker att det har gått bra men de får inte in så många betalande gäster som de brukar ha en vanlig sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!