Kommunal i Vimmerby ser stora risker med sparförslagen

Längre tid för att komma fram vid trygghetslarm, mer bilkörande på små vägar och stor risk att många lämnar kommunens hemtjänst. Kommunal i Vimmerby ser flera risker i de anställdas arbetsmiljö med de sparförslag socialnämnden ska ta ställning till på torsdag.

Fackförbundet Kommunals sektion i Vimmerby reagerar starkt mot besparingsförslagen inom hemtjänsten som man menar riskerar att personal kommer att lämna sina anställningar i kommunen när arbetsmiljön försämras.

Fackförbundet Kommunals sektion i Vimmerby reagerar starkt mot besparingsförslagen inom hemtjänsten som man menar riskerar att personal kommer att lämna sina anställningar i kommunen när arbetsmiljön försämras.

Foto: Katarina Hydén

Vimmerby2023-09-19 12:13

Det framgår i en skrivelse från Kommunal som Vimmerby Tidning tagit del av. Där konstaterar de fackliga företrädarna bland annat att en avveckling av Rumskulla hemtjänstgrupp riskerar att personal kommer att lämna sina arbeten i kommunen.

"En avveckling av personalgruppen skulle innebära att Vimmerby kommun förlorar en kompetent och fungerande hemtjänstgrupp där brukarna känner sig trygga", står det i Kommunals yttrande.

Facket pekar på att Rumskullagruppen är en väl fungerande arbetsgrupp med stor kännedom om både brukare och bygden där man arbetar. Man beskriver att det är en grupp där personalen trivs och stannar och att gruppen har ett fungerande schema man varit delaktig i att ta fram och är nöjd med.

Allt sånt befarar Kommunal slås sönder om grupper avvecklas och läggs ihop med andra hemtjänstgrupper.

Facket påpekar också att hemtjänsten i sin helhet, inte minst gruppen i Södra Vi, varit föremål för flera stora förändringar med nya arbetstidslag, nya scheman och för en del även nya chefer. Något som Kommunal anser påverkar arbetsmiljön.

Man hänvisar till att sjukskrivningar kostar kommunen uppemot 40 miljoner om året och att många sjukskrivningar beror på situationen i arbetsmiljön. Därför vill Kommunal hellre se fortsatta satsningar på arbetsmiljön istället för att det som fungerar försämras.

Yttrandet är en del i det underlag som socialnämnden ska ta ställning till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!