Facket och politiken

LO-facken driver valkampanjer för socialdemokraterna trots att det är vanligt att medlemmar i facket ifrågasätter fackets partipolitiska engagemang.

Vimmerby2010-09-07 06:22

- Det finns en direkt koppling mellan arbetsmarknaden och politiken, därför jobbar vi för socialdemokraterna i valrörelsen, försvarar Camilla Stridh och Anna Björklund, båda IF Metall i Vimmerby.
För dom är det inget långt steg från den egna arbetsplatsen till beslutsfattandet i riksdagen.
- Det är där man stiftar lagarna som i sin tur styr den arbetsmarknad där facket förhandlar med arbetsgivarna. Ju sämre lagar, ju sämre kollektivavtal och ju sämre villkor för de som jobbar ute i företagen, det är inte givet att vi har LAS; MBL och de andra arbetsrättsliga lagarna, anser de.

Förenkling - försämring
De pekar på flera förändringar som de menar har blivit försämringar för arbetarkollektivet under de gångna åren.
- Semesterlagen har ändrats så att man räknar med andra faktorer, vilket ger mindre i semesterlön, 10,78 procent mot tidigare tolv, det är bestämmelserna om visstidsanställning, och det är förstås A-kassereglerna. Det kallas förenklingar, men det har gjort tillvaron sämre för våra medlemmar, särskilt de som inte har kollektivavtal, och det är ingen självklarhet i dag, säger de.
De hävdar också att taket i A-kassan på max 18 700 före skatt gör att en verkstadsarbetare som mist arbetet riskerar att tvingas sänka inkomsten till 55 procent av lönen.
- Dessutom är det särskilt illa för den som är under 25 år, efter 100 dagar sjunker ersättningen ytterligare, även om man jobbat tillräckligt för att få ersättning från A-kassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om