Facket om bibliotekskrisen: "Självklart olyckligt"

Biblioteksanställda ryter ifrån och pekar på vad de menar är orimligheter i den stundande omorganisationen. Fackförbundet Vision tycker att man hade kunnat informera de anställda på ett bättre sätt.

Den nya organisationen ska vara på plats 1 mars. De anställda och fackförbundet fick besked om förändringen i slutet av september.

Den nya organisationen ska vara på plats 1 mars. De anställda och fackförbundet fick besked om förändringen i slutet av september.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-11-03 12:00

En kommande omorganisation på biblioteket i Vimmerby rör upp känslor. Vimmerby Tidning har träffat personal som vittnar om stor ovisshet kring framtiden och en ledning som inte svarar på frågor. Situationen har bland annat lett till stressrelaterade sjukskrivningar som vid flera tillfällen tvingat bibliotekets filialer i Södra Vi och Storebro att hålla stängt.

Tony Söder från fackförbundet Visions Vimmerbyavdelning skriver i ett mejl att man från fackligt håll fick information om omorganisationen i september, ett par veckor innan personalen. Det här är något som personal riktar kritik mot, eftersom de menar att ledningen visste om planerna redan innan sommaren.

– Jag lyfter ofta vikten av samverkan och möjligheten till delaktighet i ett tidigt skede. Min roll som företrädare är att bevaka våra medlemmars intressen när arbetsgivaren ser behov av en förändring i verksamheten. Ärendet har varit uppe i samverkan där denna typen av frågor ska hanteras enligt vårt lokala avtal, skriver Tony Söder.

Personal beskriver hur de sjukskriver sig på grund av stress för framtiden. Vad tänker du om det?

– Det är såklart aldrig bra när medlemmar inte mår bra på sin arbetsplats. Min roll som fackligt ombud är att se till att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar till vardags och vid förändringar, och att processer sköts som de ska. I det här fallet har arbetsgivaren gjort risk- och konsekvensanalys som de ska, men jag håller med om att man från arbetsgivarhåll hade kunnat sköta informationsdelen bättre.

Hur kan facket hjälpa de anställda som mår dåligt över att gå till sina jobb?

– Det är självklart olyckligt när medarbetare känner en oro inför förändringar i verksamheten. Vi bevakar att arbetsgivaren följer sitt arbetsmiljöansvar och omhändertar de medarbetare som behöver extra stöd. Det kan till exempel handla om mer information om processen eller företagshälsovård.

Den personal vi pratat med vill vara anonym. Är det rimligt att personal är rädda för konsekvenserna av att kritisera arbetsgivaren?

– Det är viktigt att man som enskild medarbetare flaggar för sin chef om det är något man inte förstår eller upplever oro över på sitt arbete. Vi lyfter ofta vikten av att kunna ha ett gott klimat på sin arbetsplats och kunna framföra sina synpunkter, som är grundlagsstadgat. 

Vimmerby Tidning fortsätter att söka bibliotekschefen Thomas C Ericsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!