FALLET EDITA: Klämd av byråkratin

Haken som hindrar Edita Ramadanovic från att komma tillbaka till jobbet i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2015-11-17 04:55


Efter fem år i Sverige utvisades Edita Ramadanovic med sina två barn till Serbien. Trots att hon har fast jobb som lokalvårdare på Vimmerby kommun. Nu har hon fått avslag från Migrationsverket på sin ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.

- Vi tar en rond till med Migrationsverket och hjälper henne att överklaga. Det är så orättvist att man saknar ord, säger Editas chef Marina Dahlgren, en av många som engagerat sig i hennes fall.

När Edita fick besked om utvisning i augusti och återvände med sina två barn till Serbien den 27 september var hon ändå vid gott mod.

- Hennes kontaktperson på Migrationsverket hade sagt att "det såg bra ut", att hon skulle skicka in en ny ansökan och om ansökan godkändes skulle hon och barnen vara garanterade att få komma tillbaka. Det skulle kunna gå så snabbt som på tio dagar.


Marina Dahlgren har som ombud för Edita ansökt om uppehålls- och arbetstillstånd och Migrationsverket har gjort bedömningen att Editas jobb på Vimmerby kommun uppfyller kraven för att hon ska få uppehålls- och arbetstillstånd - ändå blir beslutet att avslå ansökan.

Haken är att Edita har återreseförbud, som gäller till augusti nästa år.

- Det har hon trots att hon skött alla sina besök hos Migrationsverket. Hon fick ett utvisningsbeslut redan våren 2013 och hade då en tidsfrist på en månad att lämna landet. Något som Edita inte förstått - hon hade ju fått jobb och utnyttjade sin lagliga rätt att överklaga. Och hon fick ju fortsatt arbetstillstånd efter det första utvisningsbeslutet 6 maj. Vi menar att det handlar om otydlighet. Edita har varit mån om är att göra det hon trott varit rätt och kämpa för att försörja sig och sina barn.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om