Familjeföretaget firar 60 år med stort kalas

Motorsport fyller 60 år och det firas i butiken i Vimmerby. Leif Samuelsson, en av grundarna, berättar om första tiden med företaget. "Det gick inte att tjäna några stora pengar", säger han.

Leif Samuelsson, en av de tre grundarna, tillsammans med sin broson Daniel Samuelsson som ägt och drivit verksamheten sedan 2005.

Leif Samuelsson, en av de tre grundarna, tillsammans med sin broson Daniel Samuelsson som ägt och drivit verksamheten sedan 2005.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-25 12:36

Företaget startades av bröderna Leif, Freed och Lars Samuelsson år 1962. De första tio åren höll man till i Rumskulla och mariannelund innan man flyttade till Vimmerby. Sedan 2005 ägs Motorsport av Daniel Samuelsson, son till en av bröderna. 

– Man har mer eller mindre vuxit upp här. Jag började följa med farsan på kvällar och helger och i slutet av 80-talet började jag sommarjobba. När jag slutade skolan anställdes jag, berättar han. 

undefined
"Jag började följa med farsan på kvällar och helger och i slutet av 80-talet började jag sommarjobba. När jag slutade skolan anställdes jag", berättar Daniel Samuelsson samtidigt som han ordnar med balongerna till 60-årskalaset.

I helgen firas jubileet med erbjudanden och tårta i butiken. Dessutom visar Daniels farbror Leif Samuelsson sina veteranmopeder.

– När jag började 1955 så var det bara cyklar, sen kom påhängsmotorn. Jag köpte en verkstad i Rumskulla och en dag på hösten kom tre herrar i trenchcoat, med portfölj och hatt. De var från Monark och undrade om jag var intresserad av Mariannelundsbutiken. De skulle sälja ut franchisebutikerna och den som hade den ville inte köpa. I mitt oförstånd sa jag ja, säger Leif Samuelsson.

Grundaren berättar att han idag inte ångrar sig men att det var kämpigt i början. 

– Det gick inte att tjäna några stora pengar. Jag lånade 13 500 kronor till inventarier och fick ha fyra borgenärer. Sen hade vi lite tur när mopederna började komma. Många i byarna hade inte körkort och köpte mopeder för att komma framåt, säger Leif Samuelsson.

undefined
Under helgens 60-årsfirande visar Leif Samuelsson sin samling av mopeder och maskiner från 50-, 60-, 70, och 80-talet i butiken. Den här Saxopeden från 1955 är av exakt samma modell som hans första moped var.

60 år senare lever Motorsport kvar och har utökat med butiker i Västervik och Gamleby. Sammanlagt har företaget 23 anställda och bassortimentet består av cyklar, mopeder och trädgårdsmaskiner. Nuvarande ägaren Daniel Samuelsson berättar att mycket förändrats sedan han började. 

– Det som framförallt har hänt är elektrifieringen med elcykelns framfart och batteridrivna maskiner. Lådcykeln har kommit tillbaka och det tror jag har att göra med att folk vill köra lite mindre bil, säger han. 

undefined
Motorsport fyller 60 år och butiken i Vimmerby firar samtidigt 50 år, eftersom den flyttade hit från Rumskulla 1972.

Pandemiåren var en utmaning för butiken, med sjuksrivningar och leveransproblem, men trots det klarade företaget sig bra och lyckades till och med öka sin försäljning.

– Framförallt juniorcyklar och mountainbikecyklar var svårt att få fram men nu har det lossnat och vi har fått balans igen, säger Daniel Samuelsson.

undefined
Trots leveransproblem och sjukskrivningar lyckades Motorsport öka sin försäljning under pandemin.

Näst på agendan för Motorsport är att bygga ut lagret och öka butiksytan på nedre plan. Sortimentet kommer inte att påverkas men man får mer plats att visa upp de varor man redan har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!