Familjen ger upp hoppet om Sverige

Efter gränspolisens gripande av Alkind Berisha, 18, på gymnasiet i Vimmerby ger övriga familjen Berisha upp hoppet om Sverige. De har nu meddelat gränspolisen att de är villiga att avvisas från Sverige tillsammans med sonen.

Lennart Nilsson tillsammans med systrarna Berisha och pappa Halil i Korskyrkan i Vimmerby tidigare i år. Nu ger familjen upp och låter sig utvisas från Sverige.

Lennart Nilsson tillsammans med systrarna Berisha och pappa Halil i Korskyrkan i Vimmerby tidigare i år. Nu ger familjen upp och låter sig utvisas från Sverige.

Foto: Jimmy Karlsson / Arkiv

Vimmerby2021-10-27 11:27

– Det är katastrof. Vi kan inte låta dem skicka i väg Alkind, vi måste resa med honom, säger mamma Shpresa Berisha när Vimmerby Tidning får en kort telefonkontakt med familjen som befinner sig någonstans i Vimmerby.

Sen sonen greps av gränspolisen i måndags har de hamnat i en gisslanliknande situation. Antingen låta honom bli utvisad själv eller ge upp och låta sig utvisas från Sverige efter 15 år.

– Gränspolisen skriver att om vi försöker med ett verkställighetshinder drar det bara ut på tiden tills vi får träffa Alkind. Vi måste åka. Om vi dör, dör vi alla tillsammans, säger Shpresa Berisha innan hon avbryter samtalet. 

– Det blev en omöjlig situation för dem och de har bestämt sig att de inte kan låta gränspolisen skicka i väg sonen själv, utan de kommer att resa med och det kan ske inom bara några dagar, säger Lennart Nilsson, som är närstående till familjen och som är mellanhand i kontakterna med gränspolisen.

– Det är en mycket dyster dag, säger han.

Han berättar att enligt de uppgifter han fått direkt från gränspolisen håller man där på att boka en resa för familjen och att hämtningen i Vimmerby kan ske med kort varsel.

– Det är inte bestämt när ännu. Vi hoppas att vi hinner ta ett hyggligt farväl av dem, säger Lennart Nilsson.

Det är heller inte helt klart till vilket land familjen kommer att avisas. Det finns alternativ till Kosovo där de befarar att det finns risk för deras liv.

– Serbien är ett alternativ. Där tas de emot och kan få uppehållstillstånd, säger han.

Nu får de med sig de insamlade pengarna?

– Vi kan inte skicka med alla pengarna i kontanter, då blir de av med dem, så vi behöver hitta vägar för att föra över efter hand, säger Lennart Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!