Familjen överklagar avslaget till högsta instans

Utvisningshotade familjen Berisha i Vimmerby och juristen Martin Andria vänder sig nu till Högsta Förvaltningsrätten i ett försök att häva Kammarrättens avslag på resningsansökan.

Juristen Martin Andria som företräder utvisningshotade familjen Berisha i Vimmerby

Juristen Martin Andria som företräder utvisningshotade familjen Berisha i Vimmerby

Foto: Fialdini-Dahlqvist / Jimmy Karlsson Arkiv

Vimmerby2021-03-12 20:00

– Det är så exceptionella omständigheter med tanke på barnen som är födda och vuxit upp i Sverige. Utöver det finns även andra saker som inte tagits in i bedömningen tidigare, så vi anser att det är värt att göra ett försök till för att familjen ska få en rättvis bedömning och i slutänden få asyl, säger familjens juridiska ombud Martin Andria.

Därför kommer avslaget på resningsansökan i Kammarrätten överklagas till Högsta Förvaltningsrätten. Samtidigt begärs också verkställighetshinder för utvisningen.

Shrepa och Halil Bersiha kom till Sverige som flyktingar från Kosovo 2006, som då var en provins i Serbien. Där utsattes Shrepa Berisha för grova övergrepp. De traumatiska upplevelserna har tidigare inte tagits in i de underlag som legat för Migrationsverkets beslut.

Två av de tre barnen är födda och uppvuxna i Sverige och har aldrig levt eller bott i något annat land. De är i dag 11 och 13 år.

Hittills har Migrationsverket avslagit familjens ansökningar om asyl tre gånger. Att barnen vuxit upp i Sverige och att två av dem är födda i landet anses inte som tillräckligt för att ge familjen asyl.

Sen senaste avslaget är Halil Berisha stoppad från att arbeta i kommunens äldreomsorg där han arbetat sen 2018.

Att Högsta Förvaltningsrätten bifaller en överklagan är sällsynt.

– Det ska man vara ärlig och säga, men i det här fallet finns ändå skäl som gör att det är värt att försöka, säger Martin Andria.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!