Fängslad och torterad i Uganda

"Fruktansvärt att leva med den här oron", säger Leif Larsson om flickvännens situation.

Leif Larsson och hans flickvän Hamiat Nakigudde i Vimmerby. Nu är Hamiat Nakigudde hemma i Uganda och nyligen arresterades hon och misshandlades i häktet. Foto: Privat

Leif Larsson och hans flickvän Hamiat Nakigudde i Vimmerby. Nu är Hamiat Nakigudde hemma i Uganda och nyligen arresterades hon och misshandlades i häktet. Foto: Privat

Foto:

Vimmerby2016-02-24 06:42


Oroligheterna kring valet i Uganda fortsätter, med godtyckliga gripanden och övervåld i syfte att tysta oppositionen. Mitt i det här befinner sig Vimmerbybon Leif Larssons flickvän, Hamiat Nakigudde, som kandiderar för Democratic Party. Nyligen arresterades hon, sattes i häkte i fyra dagar och utsattes för misshandel och elektrisk tortyr.

- Det var en otrolig befrielse att få höra att hon släppts ur häktet, men det är fruktansvärt att leva med den här oron. Så snart valet är över kommer vi att dra igång migrationsprocessen, säger Leif Larsson.

Sedan flera år har Vimmerby ett samarbete med Mukono i Uganda och det var här Leif Larsson (C), träffade Hamiat Nakigudde första gången. Förra året blev de ett par. Det är inte bara det geografiska avståndet som stökar till det.

- Jag lever med en konstant oro för henne. Hamiat är aktiv i oppositionspartiet Democratic Party, hon är vice borgmästare i Mukono och kandiderar till vår motsvarighet till fullmäktige. Valkampanjen har pågått länge och kantats av minst sagt högt tonläge och envisa försök att tysta och skrämma oppositionen.

Gripanden och övervåld
Redan när Leif Larsson besökte Uganda förra sommaren var valkampanjen igång.

- Jag fick en inblick i hur det fungerar. Oppositionen trakasseras och kampanjen har kantats av skottlossning, röstköp och tårgas.

Rapporter från Amnesty International visar att polisen i Uganda har utsatt oppositionsledare för godtyckliga gripanden och använt övervåld för att upplösa fredliga politiska sammankomster. Medlemmar av oppositionen, inklusive deras presidentkandidater, har upprepade gånger blivit gripna i "förebyggande syfte" och polis har urskiljningslöst använt sig av både tårgas och gummikulor vid fredliga demonstrationer.

Plötsligt häktad
Den senaste tiden har Leif Larsson bara haft sporadisk kontakt med sin flickvän, på grund av störda och avstängda internetuppkopplingar, telefonförbindelser och sociala medier.

I onsdags fick han ett kort meddelande, att hon inte skulle vara hemma.

- Jag undrade om det var av säkerhetsskäl, och hon svarade ja. Därefter gick det inte att få någon kontakt.

Först på lördagen fick han veta var hon fanns- hon var häktad. I söndags morse ett kort telefonsamtal och senare under dagen fick han veta att hon var släppt.

Elektrisk tortyr
- Hon och andra representanter från Democratic Party hade samlats på ett hotell i Seeta, när militär kom dit för att skingra dem. Det blev tumult, människor slogs ner och ett antal arresterades, däribland Hamiat. Hon har sovit fyra nätter på golvet i en låst cell, hon har blivit misshandlad och utsatts för elektrisk tortyr. Utan några som helst grunder. Hon är inte anklagad för något, men man försökte tvinga henne att göra avbön. Det vägrade hon. Hon tror på det hon gör. Det här utsätter de människor för bara för att störa och skrämma.

President Yoweri Museveni som har styrt Uganda i trettio år, fick 60 procent av rösterna mot drygt 35 procent för den främsta oppositionskandidaten Kizza Besigye.

Besigye har satts i husarrest tre gånger den här veckan efter att han protesterade mot misstänkt valfusk. Oppositionen godkänner inte valförrättningen och kräver att valet tas om.
Flytta till Sverige

- Det är lokala val för Mukono den 2 mars. Efter valet kommer vi att inleda en migrationsprocess. Jag känner att jag vill ha ut henne från Uganda så fort som möjligt, det är fruktansvärt att leva med oron hela tiden. Enligt Migrationsverket tar det från åtta månader till två år. Nu har hon fullständigt tillräckliga skäl för att söka asyl i Sverige, men vi har pratat om anhöriginvandring. Först måste hon vila ut och läka ihop, sedan får vi ta ställning till hur vi gemensamt hanterar situationen.

Hur mår hon?
- När jag pratade med henne hörde jag att hon mådde väldigt dåligt. Nu har hon undersökts av läkare och det ska inte bli några bestående fysiska men.

Du har arbetat politiskt i decennier, hur ser du på det som händer i Uganda?
- Jag är bedrövad, ledsen och förbannad. Varje demokrati bygger sig själv, underifrån. De folkvalda måste hitta kommunikationsvägar i det demokratiska systemet. Uganda är ett fantastiskt land, med fantastiska möjligheter - men det styrs fel. Hela systemet är en formell demokrati som är genomkorrupt och styrs av en formellt folkvald diktator.

Kommer du att återvända till Mukono?
- Kan jag bidra till deras utvecklingsprocess vill jag gärna göra det. Jag personligen har känt mig fullständigt säker när jag varit där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om