Fantastisk respons för Rebeckas och Matildas gratisskjuts

Efter den grova våldtäkten i Kungsparken förra helgen tyckte kompisarna Rebecka Lilja och Matilda Isaksson att det fick vara nog. Helt gratis ställde de därför upp och skjutsade hem tjejer, som inte ville gå ensamma, i Vimmerby i går kväll och i natt. – Responsen blev större än vi trodde. Väldigt bra för att vara första gången, säger Rebecka Lilja.

Rebecka Lilja (t.v.) och Matilda Isaksson hade fullt upp att göra i natt då de erbjöd trygg skjuts hem för tjejer som inte ville gå hem ensamma.

Rebecka Lilja (t.v.) och Matilda Isaksson hade fullt upp att göra i natt då de erbjöd trygg skjuts hem för tjejer som inte ville gå hem ensamma.

Foto: Privat och Jimmy Karlsson (mittenbilden)

Vimmerby2017-11-04 11:46

Det blev inte mycket sömn för Rebecka Lilja i natt. Jobbet kallade tidigt på lördagsmorgonen och i går kväll och i natt cirkulerade hon och kompisen Matilda Isaksson runt i Vimmerby för att erbjuda ensamma tjejer och kvinnor skjuts hem från krogen.

Det är den senaste tidens otäcka händelser i Vimmerby som fick de båda kompisarna att reagera. Och efter den grova våldtäkten i Källängsparken för en vecka sedan, då en 25-årig kvinna överfölls av fyra män, bestämde de sig för att något måste göras.
– Vi diskuterade i veckan om allt som har hänt och kom på idén om att erbjuda tjejer och kvinnor en trygg skjuts hem, berättar Rebecka Lilja.
Sagt och gjort. På fredagseftermiddagen la tjejerna ut meddelande på sina facebooksidor om att de erbjöd ” taxi för tjejer i Vimmerby som känner sig otrygga att gå hem i natt”.
Och genomslaget blev fantastiskt stort.

– Väldigt bra för att vara första gången. Responsen blev större än vi trodde och informationen nådde ut till många. Det var tjejer/kvinnor som hörde av sig genom att ringa till oss.
– Vi cirkulerade väldigt mycket överallt i Vimmerby för att kolla så ingen gick ensam, men vi stod även parkerade utanför Kharma. Det var många som verkade uppskatta att möjligheten att bli hemskjutsad fanns denna kväll, säger Rebecka.
– Många är nog rädda och osäkra och det är det vi inte vill att de ska vara. Vårt mål med detta är att tjejer/kvinnor inte ska känna sig osäkra i sin egen hemstad.

Men de båda tjejerna åkte även flera extra gånger och tittade till ställen där de själva tycker att det är obehagligt att gå, exempelvis Kungsparken, Källängsparken samt andra platser där det är dåligt med belysning.
– Innan vi åkte hem tog vi några extra varv i Vimmerby och kollade så allt var lugnt. Då kände vi att vi själva kunde åka hem, säger Rebecka.

Kommer ni göra detta fler gånger?
– Det kommer absolut bli en fortsättning. Det är svårt för oss att få ihop den tiden som behövs eftersom jag jobbar varannan helg, så det blir när tiden finns för oss. Men vi har redan lite planer för framtiden och hur vi ska nå ut till ännu fler tjejer/kvinnor.
– Kul också att vi även har fått till oss fler personer som sagt att de gärna ställer upp och kör, säger Rebecka Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om