Får hembesök från biblioteket

Ingrid Björkman älskar böcker, men kan inte ta sig till biblioteket. Istället kommer bibliotekarie Kristina Eriksson hem med månadens leverans. ”Boken kommer är så bra att man är livrädd för att någon ska få för sig att ta bort det”, säger Ingrid.

Ingrid Björkman, t v, får en ny laddning talböcker av Kristina Eriksson, socialbibliotekarie på Vimmerby bibliotek.

Ingrid Björkman, t v, får en ny laddning talböcker av Kristina Eriksson, socialbibliotekarie på Vimmerby bibliotek.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-06-07 22:00

När Ingrid Björkman fick den autoimmuna neurologiska sjukdomen MG, myasthenia gravis, förändrades det mesta.

– Ögonen bråkar, jag ser dåligt och kan inte fästa blicken. Alla muskler i kroppen försvagas och jag har svårt att ta mig någonstans. Under tre år var jag inte utanför dörren, annat än när jag var på akuten i Västervik.

Att då få talböcker levererade hem från biblioteket betydde att tillvaron, som krympte på grund av funktionshindret, ändå var dräglig.

– Jag har alltid älskat att läsa, och det här blev mitt sätt att få utblick i världen. Jag behöver input för att inte slagga igen totalt. Jag behövde det då, när jag var hemma hela tiden, men också nu.

Totalt är det 55 personer som tar del av bibliotekets tjänst Boken kommer i Vimmerby kommun. Socialbibliotekarie Kristina Eriksson är en av tre som jobbar med det här och hon tycker att det är jobbets guldkant.

– Det känns väldigt meningsfullt. Många kommuner har sparat bort Boken kommer, men jag ser ju vad det betyder, även om jag inte möter alla på exakt samma sätt. En del vill bara ha böckerna levererade. Andra, som Ingrid, tycker det är kul att diskutera och då blir det en liten utmaning att få så mycket hum om vad hon gillar att jag också kan komma med chansningar på det jag tror hon gillar.

Just den här gången är det en rejäl laddning med bland annat biografier och några Elena Ferrante Kristina Eriksson har med sig. Bra, tycker Ingrid, som skickar med en önskning om djur och natur till nästa gång.

– Jag läser allt utom deckare. Jag tycker om det som är lugnt och snällt, mycket feelgood och så är jag nyfiken på det som utvecklar det inre livet. Elände vill jag inte ha, min tillvaro är tuff som den är.

Man har möjlighet att låna böcker, böcker med extra stor stil och talböcker, om man har svårt att läsa vanlig text. Läkarintyg på sjukdom eller funktionsnedsättning krävs inte.

– Vi litar på folk. Just nu har vi inte utrymme för så många fler, men det är ju bra om man vet om att den här möjligheten finns. Det är det nog inte alla som gör, säger Kristina Eriksson.

Ingrid Björkman visste inte, och blev positivt överraskad när hon fick information om Boken kommer.

– Fast jag inte längre kan resa eller alltid träffa mina vänner får jag stimulans. Man blir faktiskt förvånad över att det finns så bra saker som det här, särskilt när man är van att behöva slåss för allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om