Får hyra in kockar från Lettland

Det råder en ”kock-kamp” i Vimmerby med omnejd. Men det rör sig inte om någon mattävling utan en kamp om arbetskraft.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-05-29 21:00

Bristen på personal inom restaurangbranschen är stor runt om i landet och så även i Vimmerby. Branschorganisationen Visita skriver i ett pressmeddelande att kockar är ett av de främsta bristyrkena, och enligt arbetsförmedlingens bristindexprognos från februari i år kommer behovet av framförallt kockar och kallskänkor att vara fortsatt stort under en femårsperiod.

I Vimmerby söker sig få personer till gymnasiets restaurangskola, endast sex stycken till höstterminen 2018. Flera restauranger lokalt uppger att de har svårt att få tag på personal. Joakim Carlqvist som bland annat driver Vimmerby Stadshotell säger att det är en tuff kamp om arbetskraft lokalt.

– Ja det är det absolut. Sen är den lokala arbetsmarknaden väldigt begränsad så när man väl söker så gör man inte det bara lokalt utan även nationellt eller till och med utanför landets gränser ibland. Det är lite av en dragkamp om kockar.

Och utanför landets gränser har restauranger lokalt redan fått gå. Vimmerby Stadshotell fick förra sommaren hyra in två kockar från Lettland.

– Kockar är väldigt svårt att få tag på. Speciellt för säsongsbetonad verksamhet. Förra året löste vi det inte utan fick hyra in två kockar från Riga, säger Joakim Carlqvist.

– I år har vi valt att ta tillbaka en av dessa kockar över sommaren.

Joakim Carlqvist menar att bristen på personal inom restaurangbranschen har varit svårt under en längre tid, samtidigt som det ser ut att vara ett växande problem.

– Det är helt klart eskalerande och det är absolut kämpigt. Många restauranger överlag börjar jobba mer med utländsk arbetskraft och det tror jag kommer komma ännu mer framöver.

Varför lockar inte restaurangbranschen?

– Det är svårt att svara på, jag tycker ju det är en rolig bransch. Men just nu är det väl kanske en trend att man inte söker sig hit. Sen kan det säkert vara lite av en genomgångsbransch, att man gör det här under en viss fas i livet när man är ung, och när man får familj kanske inte den här branschen passar längre och det får man ju ha respekt för, säger Joakim Carlqvist.

Är du oroad över arbetsmarknaden?

– Överlag är det oroande. Det är ett rejält underskott på framförallt kockar och den biten ser man väl inte direkt hur den ska kunna utbildas bort.

Bristyrke. Det är ont om kvalificerade kockar - något som riskerar att slå hårt mot restaurangbranschen.
Bristyrke. Det är ont om kvalificerade kockar - något som riskerar att slå hårt mot restaurangbranschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!