– Det är för bedrövligt skött, säger föräldern Markus Pettersson i Pelarne.
Han reagerar med starka känslor över Vimmerby kommuns sätt att hanterat skolskjutsärendet. När familjen flyttade till Vimmerby kommun i somras mätte Markus Petterson avståndet från familjens nya bostad till skolskjutsens hållplats och fann att det var nära 3,3 kilometer. Elever i årskurs 4-9 har rätt till skolskjuts från hemmet om det är mer än tre kilometer till skolan eller till närmaste hållplats.
Deras slutsats blev alltså att barnet borde få skolskjuts från bostaden till skolan. Det kände sig familjen tillfreds med eftersom de tycker vägen till hållplatsen är osäker.
– Det är en smal grusväg och mörkt en stor del av läsåret, säger han.
När kommunen hanterat ansökan om skolskjuts hänvisades eleven plötsligt till en ny hållplats – 2 900 meter från familjens bostad.
– Jag fick rakt i ansiktet att de helt enkelt flyttat hållplatsen drygt 350 meter, säger Markus Pettersson.
Trafikhandläggaren Joakim Svensson avvisar att kommunen flyttat hållplatsen.
– Vi har inte flyttat hållplatsen, vi har skapat ny, säger han.
Varför skapar ni en ny hållplats, är det för att komma under gränsen?
– Nej, det skulle jag inte säga. Utifrån de avståndsgränser som gäller blir det så hela tiden när vi lägger turerna för att de ska bli så effektiva som möjligt ekonomiskt och för att minimera restiden för alla elever, säger Joakim Svensson.
Markus Pettersson har föreslagit en alternativ rutt för skolskjutsen, men förslaget har nobbats av kommunen.
– Det skulle kosta 13 000 kronor mer om året, den variant kommunen nu valt kostar 5 000 mer än tidigare om året. Alltså är det 8 000 kronor om året som gör att vår dotter tvingas gå 2,9 kilometer på en smalgrusväg i mörker en stor del av terminerna, menar han.
– Den gamla hållplatsen finns kvar. 13 000 kronor är merkostnaden för att köra enligt familjens förslag. Kommunens kostnad för att köra skolskjutsen som i dag är redan bortdragen från de 13 000, säger Joakim Svensson.
Familjen har överklagat kommunens besked till Förvaltningsrätten i Linköping, men där fick den nyligen avslag.
Ola Gustafsson (KD) är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet som fattat det överklagade beslutet.
– Förvaltningsrättens dom var väntad, men det är bra att frågan har blivit prövad, säger han.