Får inte öppna balkongen i värmen

Hett som bara den, men på Vimarhaga finns vissa balkonger som helt enkelt inte får öppnas. ”Hemskt”, säger en anhörig.”Inte mitt påhitt, vi kan bara följa regelverket för brandskydd”, förklarar verksamhetsvaktmästare Janne Axelsson.

Anhöriga till en boende på Vimarhaga är kritiska till att dörren till den franska balkongen inte får öppnas i hettan.

Anhöriga till en boende på Vimarhaga är kritiska till att dörren till den franska balkongen inte får öppnas i hettan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-04 07:00

Anhöriga till en boende på äldreboendet Vimarhaga i Vimmerby är starkt kritiska till att denne inte tillåts öppna dörren till sin franska balkong och släppa in luft i hettan.

– Han sitter där inne i sin lägenhet och steks i den här värmen. Det enda som går att öppna är ett litet vädringsfönster, men det förslår ingenting, säger en anhörig till mannen.

– Handtagen är borta till balkongerna i flera lägenheter, men inte i alla. Vissa får öppna och släppa in friskluft, andra inte. Och han är inte dement, utan kroppsligt sjuk, så jag förstår ingenting. Något måste göras åt detta.

Det finns dock en förklaring till att man får öppna sina balkonger i vissa lägenheter, men inte i andra.

– Dement eller inte spelar ingen roll alls. Det handlar om att följa bygg- och brandskyddsreglerna. Det är inte jag som vaktmästare som avgör vilka franska balkonger som får öppnas och vilka som inte får det, vi följer bara regelverket och vill förstås inte göra något som kan resultera i en övertändning av hela huset. Då är det någon som begått ett fel, säger vaktmästare Janne Axelsson.

Alla byggnader ska ha ett byggnadstekniskt brandskydd, hur höga kraven är beror på typ av byggnad och verksamhet. Enligt Boverkets byggregler får fönster och den glasade delen av franska balkonger som är brandklassade bara vara öppningsbara med verktyg eller liknande. Anledningen är att ett öppet fönster riskerar att förstöra den avskiljande funktionen mellan olika brandceller. För att brandspridning inte ska ske via fasaden mellan olika brandceller i en byggnad behöver fönster i olika brandceller antingen placeras på lämpligt avstånd från varandra, eller utföras i brandteknisk klass.

Mellan den franska balkongen i den aktuella lägenheten och till balkongen i brandcellen våningen under är avståndet inte tillräckligt stort.

– Vertikalt gäller ett skyddsavstånd på två meter för att upprätthålla brandcellsgränsen. Allt är reglerat i brandskyddsbeskrivningen och svenska byggregler. I det här fallet är varje lägenhet en egen brandcell, som ska stå emot brand 60 minuter från grannen, för att det ska ges tid att utrymma. Under den aktuella lägenheten finns det också en brandcell och 60 minuter gäller även underifrån, säger brandmästare Roger Linder, Räddningstjänsten i Vimmerby.

Både Roger Linder och Janne Axelsson betonar att man förstår att det blir varmt.

– Vid sidan om den franska balkongen finns ett öppningsbart fönster och det är bara att ta ner blommorna och öppna det, säger Janne Axelsson.

Men varför får man öppna fönstret men inte den franska balkongen intill?

– Mellan fönstret och fönstret nedanför är avståndet mer än två meter, men när det gäller den franska balkongen får du inte det avståndet, säger Roger Linder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!