Då öppnar restaurangen – men utan alkohol

Ett nekat alkoholtillstånd kunde ha varit dråpslaget för den planerade tapasrestaurangen i Vimmerby. Men ägaren Ramon Tekbas ger inte upp, utan väljer att öppna restaurangen ändå.

I restaurangen finns plats för ett 80-tal matgäster. Just nu fixas det sista inför premiären på torsdag.

I restaurangen finns plats för ett 80-tal matgäster. Just nu fixas det sista inför premiären på torsdag.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-23 12:00

Nu på torsdag, den 25 maj, slås portarna upp för den nya restaurangen på Norrtullsgatan i Vimmerby. Förberedelserna har pågått ända sedan i februari då krögaren Ramon Tekbas gick ut och berättade att han och sonen Mehmet Salih Tekbas skulle öppna en tapasbar i lokalen på Norrtullsgatan där tidigare Burgers & Beers huserade. 

Från början var planen att öppna i början av april. Det datumet har sedan blivit framskjutet. Dels på grund av privata omständigheter, dels för att ansökan om serveringstillståndet har dragit ut på tiden.

Nu när menyn är klar, skyltar har kommit på plats och personal har börjat rekryteras var det egentligen bara en sak som fattades –  serveringstillståndet. 

Med bara några få dagar kvar till den planerade öppningen kom smällen – restaurangen får inte servera alkohol.

Efter tre misslyckade försök med det kunskapsprov som krävs för att få tillståndet fick ägaren avslag på ansökan om serveringstillstånd i socialnämndens myndighetsutskott. 

Vad betyder det nekade tillståndet för restaurangen?
– Ingenting egentligen. Vi kommer att öppna som planerat och kör utan alkohol till att börja med, men vi stänger lite tidigare på kvällarna. Jag hoppas att gästerna ska känna sig bekväma här och få en trevlig matupplevelse. Vi kör vårat race och alkohol är inte den stora grejen här. Det här är ingen nattklubb utan det är maten som är det viktigaste, säger Ramon Tekbas.

Det var i måndags som restaurangens ansökan om tillstånd att servera alkohol var uppe för behandling hos kommunen. Socialnämndens myndighetsutskott beslutade att avslå ansökan med motiveringen att den sökande inte uppfyller alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet, eftersom den sökande inte uppnått godkänt resultat i ett kunskapsprov. Kunskap om aktuell lagstiftning kan därför inte anses finnas i bolaget, enligt sammanträdesprotokollet.

undefined
I restaurangen finns plats för ett 80-tal matgäster. Just nu fixas det sista inför premiären på torsdag.

– Min son har gjort om provet tre gånger. Det är totalt 60 frågor man ska besvara och de är svåra, provet har blivit mycket svårare nu jämfört med tidigare, säger Ramon Tekbas, som har lång erfarenhet från restaurangbranschen i Stockholm. 

Ramon Tekbas är ändå inte besviken över läget som uppstått utan hoppas på en bra start för restaurangen. 
– Vi kommer att söka serveringstillståndet igen så fort som möjligt, men nu kör vi utan till att börja med. Vi håller på att ställa i ordning borden här inne nu och vi väntar på svar angående uteserveringen. På personalsidan är det inte helt klart än, det är väldigt svårt att hitta personal. 

Blir det inte svårt att locka gäster hit om ni inte får servera alkohol?
– Nej, inte under turistsäsongen, då är det mycket barnfamiljer i stan och de vill först och främst äta. Ska jag vara riktigt ärlig kanske det här är det bästa för oss, det här är vår första säsong och nu får vi chansen att starta upp lite lugnare. Till hösten blir det nog annorlunda, då behöver vi kunna servera alkohol.

undefined
Skyltarna är på plats och det mesta är klart inför öppningen. Men någon alkohol kommer inte serveras här, åtminstone inte till att börja med.

Eva Berglund (S), ordförande i socialnämndens myndighetsutskott förklarar att lagstiftningen är glasklar kring serveringstillstånd:
– Man ska avlägga ett prov och man har tre möjligheter. Klarar man inte provet efter tre försök får man inte tillstånd. De är inget beslut vi har tagit utan det är lagstadgat och samma i alla kommuner, säger hon.

"Jag tror på konceptet", säger Ramon Tekbas, ägare av den nya tapasbaren som öppnar på torsdag.
"Jag tror på konceptet", säger Ramon Tekbas, ägare av den nya tapasbaren som öppnar på torsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!