Färgstarka vävar visas i Warmbadhuset

Länge hade Siri Søger vävar legat bortglömda på vinden. Men en granne till konstnären i Hycklinge tyckte att det var synd att hennes färgstarka bilder från 1980-talet inte kunde komma andra till del.Så nu hänger de i Warmbadhuset, redo för vernissage i morgon.- Det är häftiga bilder, nästan överväldigande i sina färger. Men när man ger dem tid hittar man något nytt hela tiden, säger Gerd-Marie Schultz i Vimmerby konstförening.

Vimmerby2013-11-29 07:23


När Siri Søger fortfarande bodde i Danmark och gått en kreativitetskurs blev hennes första tavlor en "explosiv utlösning" av den inre press hon samlat på sig under flera år. Hon gjorde 13 småtavlor i tyg av överblivna bitar på tre dagar.
Efter tre år med tygtavlor började hon istället väva, vävtekniken gav möjligheter till mera nyanserade tavlor och hon använde sig av garn som hon spann av ull och växtfärgade.
- I början av 1981 hade jag så stor bildproduktion att jag ställde ut. Jag började med utställning på kommunalkontoret i Vallø där jag bodde då. Sedan fortsatte det av bara farten. Jag skrev också två diktsamlingar under början av 1980-talet. "Digte om livet og døden"och "På vej".
Men hon ville bort från växtfärgernas lite grumliga ton och började använda köpt garn, i rena färger. 1982, samma år som hon flyttade till Sverige och bosatte sig utanför Herrljunga, blev färgerna allt mer lysande och klara.
- Färgerna är verkligen det första som slår en, de är nästan överväldigande. När man tagit sig tid och tittar på dem en och en är de verkligen fantastiskt häftiga - och ovanliga. Man hittar hela tiden något nytt, säger Gerd-Marie Schultz i Vimmerby konstförening, som är glad över att föreningen nu får visa en stor del av de vävnader som Siri Søger gjorde under 1980-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om