Farliga arbetsplatser

Tidningen Dagens Arbete har listat landets farligaste arbetsplatser. I Vimmerby kommun är det Båtbyggarskolan i Storebro och Värmeverket i Vimmerby som toppar. - Värmeverket är förvisso ingen ofarlig arbetsplats, men jag tycker inte att det här är riktigt rättvist. Vi har inte ens haft ett tillbud, säger Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi.

Vimmerby2009-01-08 07:35

Med hjälp av Arbetsmiljöverkets databas har fackförbundstidningen Dagens Arbete, kartlagt Sveriges drygt 330 000 arbetsplatser.

Poäng efter farlighet
I kartläggningen har företagen fått poäng, grundade på antalet arbetsskador, bedömningen av säkerhetsrisker och hur man jobbar med systematiskt arbetsmiljöarbete. Nio av de poängen är gemensamma för 95 procent av företagen, eftersom ingen bedömning gjorts av dessa företags systematiska arbetsmiljöarbete och det med automatik medför poängpåslag.
De värsta företagen i landet har fått ihop 42 poäng, av totalt 48 maxpoäng. I Vimmerby kommun finns dock inga företag som kommer i närheten av de summorna. De som toppar kommunens lista är Båtbyggarskolan och Värmeverket, som båda fått 0 poäng på arbetsskador (av 12 möjliga), 15 poäng på säkerhetsrisker (av 18 möjliga) och 18 poäng på systematiskt arbetsmiljöarbete, vilket är högsta möjliga och i klartext betyder att inspektör varit på plats på arbetsplatsen och gjort bedömningen att man inte alls kommit igång med systematiskt miljöarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om