Färre bekräftade fall – men inte lägre smittspridning

Trots att fredagens siffror visar en ökning med 32 nya covidfall i Vimmerby, har antalet fall halverats mot föregående vecka i kommunen. "Det är alldeles för tidigt att säga att det är på väg ner", säger Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Färre fall har bekräftats under veckan, men det behöver inte betyda att smittspridningen minskat, menar ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Färre fall har bekräftats under veckan, men det behöver inte betyda att smittspridningen minskat, menar ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Foto: Skärmdump från Region Kalmar

Vimmerby2021-04-10 06:00

Hultsfred visar på ännu större minskning, med bara drygt en tredjedel av antalet positiva fall av förra veckan.

– Om man tittar på hela länet så ser man ungefär en halvering. Man får tänka att det är en halvering av konstaterade fall så det är inte samma sak som antalet smittade, för det handlar om tillgång till provtagning och vilja till provtagning, säger Jarnheimer och berättar att möjligheten till provtagning varit lägre under påskhelgen. 

Han tror att först om cirka två veckor kommer det vara möjligt att se vilken effekt påskhelgen har haft på smittspridningen.

– Erfarenheten i landet är att smittspridningen minskar under lov, men nu vet vi inte riktigt hur stor proportion det är eftersom färre testats. 

Det finns en risk att smittspridningen ökar i samband med att man återgår till skola och jobb efter ledighet menar Jarnheimer.

– Så är erfarenheten i Sverige – både när det gäller covid-19 och influensa. 

För en dryg vecka sedan infördes stärkta rekommendationer i regionen. Bland annat rekommenderas kollektivtrafiksresenärer att alltid ha munskydd. Hur det ser ut med följsamheten för de hårdare rekommendationerna i länet kan inte Per-Åke Jarnheimer svara på.

– En sak är ju rekommendationen i sig, det andra är följsamheten. När det gäller följsamheten så har vi väldigt bristfälliga sätt att ta reda på det och det varierar säkert i olika delar av kommuner. Rekommendationerna syftar på att det ska vara färre som träffar varandra, men om det verkligen sker vet vi inte riktigt.

Vad är de viktigaste sakerna att tänka på?

– Distans, distans, distans – det är det som det handlar om. Är det så att man alltid upprätthåller distans så är det inga problem. Det är också viktig att inte träffa nya personer och utvidga sitt kontaktnät eller träffas i nya konstellationer, det är också en viktig del i det hela. Men är man jättenoga med att hålla distans så är det avgörande. 

Regionen har fått rapport från Folkhälsomyndigheten gällande hur läget ser ut med olika mutationer av viruset i länet.

– Det som är glädjande är att vi inte verkar ha något problem, som det ser ut nu, med de sydafrikanska och brasilianska varianterna. Däremot, men det visste vi redan innan, är det den brittiska som dominerar helt, säger Jarnheimer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!