Färre besökare än förväntat

Halva juli har gått och en och annan Vimmerbybo undrar var köerna till Astrid Lindgrens Värld tagit vägen. Ser det risigt ut på besöksfronten? – Nej, det kan jag verkligen dementera. Det motsvarar inte riktigt förväntningarna, men vi ligger i nivå med fjolåret så här långt, säger vd Jocke Johansson. I fjol hade parken drygt 480 000 besökare. Hur går det med det där att spränga halvmiljonen nu då?

Hittills ligger besökssiffrorna i nivå med fjolåret – inte riktigt vad man förväntat efter storsatsningen på Bröderna Lejonhjärta. Men vd Jocke Johansson tror fortfarande att det går att nå målet på en halv miljon besökare, även om det ser ut att bli en utmaning,

Hittills ligger besökssiffrorna i nivå med fjolåret – inte riktigt vad man förväntat efter storsatsningen på Bröderna Lejonhjärta. Men vd Jocke Johansson tror fortfarande att det går att nå målet på en halv miljon besökare, även om det ser ut att bli en utmaning,

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2016-07-19 06:00

Halvmiljonersgränsen ligger som en hägring och pockar. I år ska Astrid Lindgrens Värld passera 500 000 besökare. Det är målet.

Men nu, kommen halvvägs in i säsongen, börjar det lite tufft ut med målbilden. Besökssiffrorna motsvarar inte förväntningarna.

– Jag får vara ärlig och säga att det blir en utmaning att nå det, men jag säger också som Gunde Svan ingenting är omöjligt, säger Jocke Johansson.

Förskutning

Säsongen 2015 hamnade man på besökssiffror på drygt 480 000.

– Det krävs att 20 000 fler kommer hit, och vi får se hur det går. Fram till början av juli håller vi samma nivå som förra året, men en dag som den här har vi många fler gäster än i fjol. Klockan ett hade vi 7 400 gäster i fjol samma dag hade vi 4 000 på hela dagen. Men vi vet också att det är ryckigt. Det vi tar igen ena dagen, kan man tappa en annan.

Det är därför Jocke Johansson ogärna pratar om annat än månadsstatistik. Lösryckta siffror ger ingen rättvis bild, tycker han. Men det är de här veckorna, mitt under högsäsong, som kommer att signalera var man kommer att hamna.

– Min teori är att vi har en förskjutning i år. Det ser vi på biljettförsäljningen. Jag vet inte vad det beror på och om min teori håller, det får vi se. Stämmer det så får vi igen de gäster som kom vecka 27-28 i fjol, vecka 31-32 i år.

Förskjutningsteorin gör också att Jocke Johansson inte tror att det blir någon peak idag, tisdagen vecka 29, som ofta varit en dag av trängsel i parkens besökshistoria.

– Jag tror det blir ännu mer vecka 30.

Bättre flöde - inga köer

Apropå trängsel har många Vimmerbybor noterat att det i år inte varit tillnärmelsevis lika långa köer till Astrid Lindgrens Värld som vanligt och här kan man ju inte "skylla på" besökssiffrorna, när man ändå håller jämn takt med 2015, då köerna stundtals ringlade ut mot Västerviksvägen.

En rejäl satsning på bättre flöde på parkeringen har gett resultat.

– Jag vill definitivt inte ta åt mig äran, men det är åtskilliga förmiddagar jag tillbringat ute på parkeringen för att försöka driva på tempot. Det är flera faktorer tillsammans som påverkat flödet. Så snart vi ser att det blir en bra dag är vi blixtsnabbt ute för att inte bygga på några köer. Vi har mer personal ute på parkeringen, fler betalfiler och vi har börjat med förbokning av parkeringsbiljetter, som skyndar på hanteringen. Det här är en jättestor och positiv förändring.

Upplevelsen

Några dåliga siffror vill inte Jocke Johansson säga att det handlar om i Astrid Lindgrens Värld, så här långt.

– Verkligen inte. Förra veckan hade vi dagsnoteringar på över 8 000 och det är jättebra. Det är bättre med två dagar med 7 000 besökare än 4 000 ena dagen och 10 000 andra, om man tänker på gästernas upplevelse i parken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om