I Vimmerby är det ett tiotal mil till närmsta universitet. För den som inte vill lasta flyttbussen och bege sig till Linköping eller Kalmar är distansutbildningar via olika universitet ett populärt alternativ. Men universiteten har successivt minskat på sina platsförlagda distansutbildningar runt om i landet, och så även i Vimmerby. På Campus har man bland annat kunna läsa till förskollärare via distans.
–Den utbildningen avslutades precis, men vi har fortfarande ett grundlärarprogram och olika fristående kurser, bland annat pedagogik och juridik. Rent generellt har universiteten dragit in på distansutbildningsplatser och det medför att universiteten och högskolorna behåller utbildningarna på plats istället. Vi har inte färre studerande på våra campus för det, men utbudet av utlokaliserade utbildningar har blivit mindre, säger Marie-Louise Johansson.
Möjligheten att plugga via distans och därmed bo kvar nära sin hemort var ju väldigt populärt. Vad var det som hände egentligen?
– Det är fortfarande populärt, men nu blir det en annan variant av det. Att universiteten drar tillbaka sina utbildningar har skett successivt under en sexårsperiod. För oss innebär det att vi istället jobbar mer med helt webbaserade utbildningar.
Vad är skillnaden på helt webbaserade utbildningar och de platsförlagda distansutbildningarna?
– De traditionella distansutbildningarna, som exempelvis lärarprogrammet, där har eleverna schemalagda föreläsningar via videokonferens på plats hos oss. På de helt webbaserade är allt förinspelat och eleverna kan titta när som helst. Sen är det många som väljer att komma hit i grupper och se föreläsningen tillsammans på Campus. Vi har ett 50-tal studenter som går på olika webbaserade utbildningar här i Vimmerby.
Marie-Louise Johansson säger att Campus Småland, där även Campus i Västervik och Hultsfred ingår, har ansökt om flera nya yrkeshögskoleutbildningar. För Vimmerbys del handlar det bland annat om två helt nya säljarutbildningar.
– Den ena heter Business to business, inriktning data, IT och teknik, säljare media och event samt integrationspedagog. På Campus i Hultsfred har vi ansökt om två utbildningar, Webdeveloper och Digital Content Manager. Att vi har ansökt om de här yrkeshögskoleutbildningarna är för att det finns ett behov och det har vi fått fram genom vår kompetensinventering som vi gjort ihop med våra näringslivsenheter. Så nu hoppas vi att vi får igenom ansökan och det får vi reda på den åttonde februari.
Vad skulle det betyda för företagen lokalt om ni fick igenom ansökan?
– Då kan ju de få den kompetens som de verkligen behöver, och att utbildningen finns på plats.