Det visar en jämförelse Vimmerby Tidning gjort mellan valsedlarna för partierna som ställer upp i årets val och i kommunvalet för fyra år sen.
Tydligast är minskningen av kvinnliga kandidater hos det styrande centerpartiet. Där har antalet kvinnor minskat från 15 till sju på valsedeln. I år är 25,9 procent av centerpartisterna kvinnor mot 34,8 för fyra år sen.
– Det är inte bra. Tyvärr har jag ingen förklaring till varför vi inte lyckats rekrytera fler kvinnor, men det är svårt för alla att engagera folk och kanske särskilt kvinnor, säger Peter Karlsson, gruppledare för centern.
– Vi möter många intresserade, men som känner att de inte har tid. Tyvärr kan det vara så att det fortfarande är kvinnor som tar mest ansvar i familjen och hemmet. Det är synd, säger han.
Så här ser andelen kvinnor på partiernas valsedlar ut:
• Landsbygdspartiet oberoende, 80 procent kvinnor (80 procent även 2018).
• Socialdemokraterna, 56,4 procent (51,1).
• Kristdemokraterna, 54,1procent (51,5).
• Vänsterpartiet, 46,1 procent (51,8).
• Miljöpartiet, 40,0 procent (33,3).
• Moderaterna, 29,6 procent (25,0)
• Centerpartiet, 25,9 procent (34,8).
• Sverigedemokraterna, 21,7 procent (14,2).
Av de totalt 176 kandidater som ställer upp i valet i år är 71 kvinnor. För fyra år sen var det 82 kvinnor.
I nuvarande fullmäktige sitter 20 kvinnor och 29 män. Det är lika med 40,8 procent kvinnor.
När det gäller ålder hittar vi den äldsta laguppställningen hos Kristdemokraterna med en snittålder på 59,1 år. Det kan jämföras med valet 2018 då snittåldern för partiet var 54,2 år.
– Jag ser inte det som negativt att vi har många med stor livserfarenhet, och vi har också högt förtroende i äldrefrågor. Sen är det samtidigt en brist att det är svårt att rekrytera yngre som kan ha svårt att få ihop livspusslet, säger Ola Gustafsson (KD).
Yngst då som nu är Vänsterpartiet med en snittålder på 47,6 år, för fyra år sen låg snittåldern på 46,8 år.
Medan moderaterna och SD föryngrat sina lag med två respektive fyra år står centern för den största ökningen av snittålder, från 51,4 år till 57,9 år.
Hur påverkar det i fullmäktige?
– Det är inte bra för demokratin om vi inte har tillräckligt med representanter för olika åldersgrupper och om det är ojämlikt i könsfördelningen, säger Peter Karlsson (C).
*Artikeln har tillfogats rättelse av andelen kvinnor för Vänsterpartiet och Moderaterna som tidigare angetts med felaktiga siffror. Det är inget som påverkar inbördes rangordning av jämställdheten i partierna. Rätt ska likväl vara rätt.