I söndags kom regeringen med nya restriktioner som påverkar kollektivtrafiken. Bussar eller tåg med en linjesträckning som är längre än 15 mil måste vidta åtgärder för att minska smittspridningen.
Det nya som gäller är att endast 50 procent av platserna i kollektivtrafiken som kör så långa sträckor får vara upptagna.
– Nu har vi begränsat sittplatserna ytterligare, så vi har dragit ner till hälften av de tillgängliga bokningsbara sittplatserna. Nu är det i snitt 25 procent bokningsbara platser som gäller från den här veckan. Utöver detta har vi fortsatt 50 procent sittplatser som ej är bokningsbara, berättar Linus Åsberg, kommunikatör på Kalmar länstrafik.
Brukar platserna bli fullbokade?
– Nej det har vi inte haft sedan pandemin började. Kustpilen är ett av de tågen som har tappat flest resenärer det senaste året. Det vi får till oss är att det fortfarande finns möjlighet att hålla goda avstånd när man åker.
Det är många som inte åker hela den långa sträckan som tåget kör, utan pendlar mellan till exempel Linköping och Vimmerby. Man behöver inte heller köpa en förbokad plats på tåget utan man kan åka på ett månadskort till exempel.
Detta gör det svårt för Kalmar länstrafik att veta exakt hur många som åker vid olika tillfällen.
– Vi uppmanar alla att undvika att resa i kollektivtrafiken, men mer än så har vi inte möjlighet att göra enligt de lagar och regler som finns. Vi kan inte stoppa dem ombord. Har man en giltig biljett så får man åka med, så enkelt är det.
För att minska smittspridningen önskar Kalmar länstrafik att så många som möjligt följer rekommendationerna om munskydd under rusningstid.
– Vi har varit väldigt tydliga från vårt håll både på sociala medier och på vår hemsida. På alla Kustpilentåg finns det dekaler eller skyltar som uppmanar till att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer om att bära munskydd och att hålla avstånd.
Varför bär inte all tågpersonal munskydd i rusningstrafik?
– Transdev delar ut munskydd och handsprit till all personal, och så rekommenderas de att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer att använda munskydd i rusningstrafik. Men sedan är det upp till var och en av servicepersonalen att göra vad de känner behövs. Vi kan inte ställa större krav än att vi rekommenderar dem att följa folkhälsomyndigheten, säger Anna Levin på Transdevs pressjour.