Färre politiker och färre nämnder

Färre politiker och färre nämnder med bredare ansvarsområden, och alla arbetsutskott tas bort. Det är kärnan i ett förslag till ny nämndsorganisation i Vimmerby kommun till nästa mandatperiod.

Vimmerby2010-03-02 07:33

Förslaget är nu ute för att alla partier i kommunfullmäktige ska tycka till om det.
- Vi räknar med att det blir en el diskussion kring det här förslaget, och partierna behöver säkert en månad på sig för att yttra sig om det, och det läggs fram för beslut i fullmäktige först i maj, säger Leif Carlson, m, som sitter med i den parlamentariska grupp som lagt fram förslaget.
I korthet innebär det att flera av de nuvarande nämnderna slås ihop.
Kultur- och fritidsnämnden slås ihop med barn- och ungdomsnämnden till en bildningsnämnd med ansvar för förskola, skola, gymnasium samt för kultur- och fritidsfrågorna.
En socialnämnd får ansvaret för familj- och individomsorgen samt för äldre- och handikappomsorgen.
En teknik- och servicenämnd blir kvar ungefär som i dag. Det fanns planer på att slå ihop den med miljö- och byggnämnden, men den senare är tillsynsmyndighet för flera verksamheter som finns inom den förra och därför blir det svårt rent praktiskt att ha de verksamheterna under samma nämnd.
Överförmyndarnämnden är obligatorisk och blir kvar. Obligatorisk är också valnämnden, men den föreslås bli densamma som fullmäktiges revisions- och demokratiberedning. Kvar blir också kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om