Färre ungdomar dricker alkohol

Allt färre åttondeklassare dricker alkohol. Det visar Vimmerby kommuns årliga drogundersökning. - Jag tycker att det är väldigt positivt, säger ungdomspedagogen Anna Persson.

Går åt rätt håll. Ungdomspedagogen Anja Persson är nöjd med resultatet av kommunen drogundersökning med åttorna på högstadiet.

Går åt rätt håll. Ungdomspedagogen Anja Persson är nöjd med resultatet av kommunen drogundersökning med åttorna på högstadiet.

Foto:

Vimmerby2014-10-11 04:06


Undersökningen görs varje år, men vartannat år är det åttondeklassarna som får svara och vartannat år andraklassarna på gymnasiet. I år har 145 av 168 elever i årskurs åtta svarat.
Undersökningen, som består av 29 frågor, visar att allt färre dricker alkohol. Under det senaste halvåret har bara 25 procent av pojkarna och 44 procent av flickorna druckit alkohol. Det är de klart lägsta noteringarna sedan kommunen började med undersökningen 2006.
2010 hade 55 procent av pojkarna och 57 procent av flickorna druckit alkohol.
- Det är det som sjunker mest markant och 25 procent av pojkarna är ganska lite. Det är svårt att säga om det är en trend eller en tillfällighet, men i hela landet ser vi en nedåtgående trend överlag. Föräldrarna är mer restriktiva, pratar mer med barnen och fler spelar dator.
Av de som dricker är det dessutom en klar majoritet som dricker färre än en gång i månaden. Andelen som dricker 2-3 gånger i månaden är också den lägsta sedan 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om