Orklas tillverkning av färskost flyttas från finska Lahti till Frödinge.
- Det ger fem nya arbetstillfällen och kommer öka vår sammanlagda produktionsvolym med omkring 20 procent, berättar platschefen Klas Steensrum.
Den enes död, den andres bröd. Nyligen lades Orkla Foods anläggning i finska Lahti ner. Tillverkningen av puddingar har flyttats till Örebro, medan tillverkningen av färskost fortsättningsvis kommer ske i Frödinge. All utrustning för ostprocessen samt förpackningslinjerna har plockats ned, fraktats till Frödinge och monterats upp där. Under helgen testkörs anläggningen och redan kommande vecka inleds produktionen - bara drygt tre veckor efter att nedmonteringen inleddes i Lahti.
- I och med att vi redan har tillgång till mjölk och grädde i vårt mejeri drog vi vinstlotten. Utöver tillverkning av våra frysta och kylda varor får vi nu ytterligare ett ben att stå på - tillverkning av färskost. Det ger oss så klart en trygghet, berättar platschefen på Orklas anläggning i Frödinge, Klas Steensrum.
- Inledningsvis kommer vi producera omkring 1000 ton färskost per år, men kapaciteten ligger på ungefär det dubbla. Av det vi producerar kommer 90-95 procent gå på export, berättar Steensrum.
För Frödinge-anläggningen innebär därmed färskostens intåg en betydande ökning av produktionsvolymen, som i dag ligger på totalt 5000 ton.
Läs mer i lördagens papperstidning
Färskost ger nya jobb
Anställer ytterligare fem personer - ökar produktionsvolymen med 20 procent.
Klas Steensrum, platschef på Orkla i Frödinge, gläds åt en ny produktlinje, nya jobb och ökad volym. Foto: Micael Rundberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!