Fart på grisfarmen igen

Hans grisbesättning drabbades av salmonella inte bara en gång, utan två gånger. Men nu är Håkan Jonsson ute ur tunneln. Efter slutbesiktningen har han nu tagit emot 157 nya smågrisar. - Jag känner mig som ett barn på julafton. Det har varit tyst och tomt alldeles för länge.

Håkan Jonsson tar emot första leveransen grisar från Valstadskolan, Gamleby. De tio-tolv veckor gamla grisarna står högst bokstavligen talat för en nystart efter sju sorger och åtta bedrövelser. "Det känns fantastiskt. Jag känner mig som ett barn på julafton." Första natten fick de nyanlända tillbringa under tak, för att göra sig hemmastadda och hitta till vatten och mat. Sedan blir de utegrisar. Foto: Janne Strömsten

Håkan Jonsson tar emot första leveransen grisar från Valstadskolan, Gamleby. De tio-tolv veckor gamla grisarna står högst bokstavligen talat för en nystart efter sju sorger och åtta bedrövelser. "Det känns fantastiskt. Jag känner mig som ett barn på julafton." Första natten fick de nyanlända tillbringa under tak, för att göra sig hemmastadda och hitta till vatten och mat. Sedan blir de utegrisar. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2012-01-21 05:05


Hösten 2010 kom dråpslaget. Grisar hos Håkan Jonsson, som driver grisfarmen Fläsk från glada utegrisar i Brantestad, hade fått den ovanliga salmonella derby. Och ingen visste var den kom ifrån.
Samtidigt som det omfattande saneringsarbetet pågick drog han igång produktion med nya smågrisar, på ny mark, med ny utrustning. I höstas, knappt ett år efter första smällen, kom mardrömsbeskedet. Håkan Jonssons grisar har åter drabbats av samma typ av salmonella.

Andra utbrottet
I samband med andra salmonellautbrottet stod det klart att grisarna smittats i samband med transporten och det har förstås underlättat, även om man inte vet vad som är hönan eller ägget. Med insikt om smittvägen har åtgärder och nya rutiner vidtagits.
Utmaningen har varit känslomässig och ekonomisk. Han tvingades avliva 660 grisar första gången, 510 andra. Vad det kostat honom i pengar vet han inte än. Jordbruksverket går in med 35-50 procent av kostnaden. Värdet på grisarna, ostyckat i försäljningsledet, ligger närmare 4 miljoner.

Stora insatser
- Tack vare försäkringen på stycklokalen har det gått. Hade jag varit en traditionell köttproducent som bara fött upp djur och levererat till slakt hade det blivit konkurs redan första julen.
Saneringsplanen har krävt stora insatser. Det har rivits och bränts, byggts upp på nytt och ersatts.
- Framförallt är allt organiskt material utbytt mot material som är lättare att tvätta. Hur många timmar vi lagt ner, kan jag inte ens tänka ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om