Fartbromsen

Det är Vägverkets Region Sydöst och trafikpolisen i Kalmar län som gemensamt beslutat att placera 16 trafiksäkerhetskameror på riksväg 34 om bara några veckor.

Nästan oslagbart bästa metoden att hålla ned farten på vägarna, säger Vägverket

Nästan oslagbart bästa metoden att hålla ned farten på vägarna, säger Vägverket

Foto:

Vimmerby2006-10-11 06:08

Kamerorna kostar åtta miljoner att få på plats. Sen kostar de nära 900 000 kronor i drift och underhåll - varje år.
- Sett över tid är kamerorna en av de mest oslagbara och kostnadseffektiva sätten att få ned hastigheten och minska olycksrisken. Det rör sig om ungefär 40 procent lägre dödsrisk, enligt de erfarenheter vi hittills gjort, säger Björn Johnsson, som jobbar med trafiksäkerhetsfrågor på Vägverkets regionkontor i Jönköping.
I slutet av november ska Vägverket sätta upp 16 trafiksäkerhetskameror på riksväg 34. Från Målilla i söder till Gullringen i norr. En sträcka på knappt fem mil.
Enligt den regionala trafikpolisens och Vägverkets bedömning är det en sträcka som stämmer med de centrala påbuden om trafiksäkerhetskameror.
- Det ska vara sträckor med en hög olycksrisk, och där spelar trafikflödet en stor roll. Det ska vara sträckor med minst 4 000 fordon per dygn, och det kan också vara sträckor där det inte finns någon ombyggnad planerad inom överskådlig tid, säger Björn Johnsson.
En sådan sträcka är alltså riksväg 34.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om