Farthinder i Åbro-backen upprör

Trafiksituationen i Åbro-backen har varit på tapeten tidigare – flera gånger. Nu är det dags igen. – Det måste vara det värsta vägguppet i kommunen. En bekant till mig körde sönder bilen där, säger Claes Farne i byn Skillingarum.

Återigen är trafiksituationen i Åbro-backen i fokus. Nu handlar det om de två rejäla vägbulor som sägs ha orsakat skador på bilar.

Återigen är trafiksituationen i Åbro-backen i fokus. Nu handlar det om de två rejäla vägbulor som sägs ha orsakat skador på bilar.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-07-27 08:00

Att många bilister  tryckte lite för hårt på gasen i Åbrobacken var tidigare ett bekymmer.

Vimmerby kommun har därför provat olika varianter på farthinder, utan att nå önskad effekt – men nu verkar man ha bestämt sig.

Sedan en tid tillbaka finns två permanent byggda vägbulor på gatan, varav en nog får sägas vara av ”modell större”.

Flera personer boende ovanför Åbro-backen, i byarna Skillingarum, Korka och på Trekanten, har hört av sig till vår tidning och framfört sitt missnöje. En av dem är Claes Farne.

– Det måste vara det största och värsta vägguppet i kommunen. Inte ens vägbulor utanför skolorna är ju i närheten av den här, säger han.

Bilen förstörd

Claes Farne berättar också om en bekant till honom som ska ha fått sin bil förstörd av farthindret.

– När han kom till besiktningen visade sig fyra fjädrar vara trasiga.
Att hastigheten måste sänkas i Åbrobacken är Farne dock helt enig om.

– Absolut. Men vägbulor är vanisinnigt. Varför inte bygga ett väl skyltat övergångsställe, smalana av vägen till en fil och sänka farten till 30 km/h?

– För oss som måste åka där varje dag är det en pina och jag hoppas verkligen att någon ansvarig kan göra avkall på sin prestige och inse misstaget i detta, säger Farne.

Tar till sig kritiken

Maria Åkerö är gatuingenjör på Vimmerby kommun.

– Allt som har gjorts i backen är för att få ner farterna i syfte att göra det säkert för folk som går över gatan. Den lösning vi hade tidigare gav inte den effekt vi hade hoppats på, berättar hon.

– Tidigare var det plattor även på det nedre farthindret, men det var svårt att få till det bra på grund av lutningen. Därför bestämde vi tillsammans med entreprenören att det skulle vara asfalt, säger Åkerö.

Har du förståelse för den kritik som nu framförs?

– Absolut. Och det är självklart att vi ska ta åt oss vad kommuninvånarna säger. Det är ju för deras skull som vi finns till och jag kommer titta vidare på det här, säger Maria Åkerö.

– Men man måste samtidigt komma ihåg att farthinder aldrig hade behövts om bilisterna hade hållit hastigheterna, avslutar hon.

Claes Farne i byn Skillingarum är en av de personer som har reagerat på det nya farthinder som har byggts i Åbro-backen.
Claes Farne i byn Skillingarum är en av de personer som har reagerat på det nya farthinder som har byggts i Åbro-backen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om