Fasta jobb försvinner från ALV

Drygt elva fasta jobb försvinner i Astrid Lindgrens Värld på grund av de stora förlusterna på grund av stängningen. Framförallt är det tjänster kopplade till utvecklingsfrågor som drabbas. ”2021 blir det 2020 skulle ha blivit”.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-07-13 16:05

Det säger vd Jocke Johansson, som ändå inte tror att organisationsbantningen kommer att påverka utbudet kvalitetsmässigt nästa år.

– Vi gick tidigt ut med att det skulle komma att landa på någonstans 10-20 tjänster. Man kan tycka att 11,5 tjänster är lite när målbilden var 20 och det är just för att vi inte vill dränera oss på kompetens, så att säsongen 2021 blir lidande. Vi hade kunnat gå fram hårdare med besparingsåtgärder, men då hade kvaliteten påverkats. Nu gör vi bedömningen att minskningen av tjänster inte påverkar kvalitén på den leverans vi gör nästa år.

Vilka året-runt-jobb är det som försvinner?

– Mycket är kopplat till de tjänster som jobbar med utvecklingsfrågor. Det kan vara arkitektjobb, projektjobb, typiska framtidsfrågor. Eftersom läget är som det är och resurserna är mer än begränsade kommer det att dröja innan det görs några nya projekt.

Men på något sätt måste det väl ändå märkas att ni tar bort tjänster som handlar om just utveckling?

– Det skulle det göra om vi skulle gå för utveckling 2021, men det gör vi inte. Vi har knappt haft öppet 2020, bara elva dagar. Säsongen 2021 blir som 2020 skulle ha blivit. 

Tar ni igen det inställda Pippikalaset nästa år?

– Inte omöjligt att vi lägger fokus på de satsningar vi gjort till i år, det är trots allt bara 2 000 personer som sett nya Villa Villekulla, vilket motsvarar knappt en bra majdag ett normalår.

Planerade satsningar som utbyggnad av boende, ny basutställning på Astrid Lindgrens Näs och ny konferenslokal i gamla Saltkråkan är satta på paus. Men det stora ekonomiska bortfallet får också konsekvenser på andra framtida investeringar, som Karlsson på taket-miljön.

– Definitivt. När det gäller Karlsson hade vi inte satt något år. Vi tar inte investeringsbeslut förrän kanske ett och ett halvt-två år innan. Men vi har massor av strategiska goda utvecklingsplaner som jag inte kan svara på när vi kan de blir av. Vi har alltid investerat tung och använt varenda krona som kommit in i resultat på satsningar.

När tror du att ni återhämtar er?

– Min ambition är att snabbt studsa tillbaka och vi hoppas på att det inte tar alltför lång tid innan vi återigen kan göra offensiva investeringar. Men det är klart att vi påverkas hårt av att vi gör 120 miljoner minus, allt annat vore att ljuga.

Tomt i parken och 120 miljoner i förlust. Organisationsbatningen i ALV betyder att utöver årets 450 säsongsjobb försvinner 11,5 åretrunt-tjänster.
Tomt i parken och 120 miljoner i förlust. Organisationsbatningen i ALV betyder att utöver årets 450 säsongsjobb försvinner 11,5 åretrunt-tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!