De tackar för sig – oviss framtid för padelhallen

Den här bilden togs 2019, när Niclas Samuelsson och Mathias Westerling öppnade traktens första padelhall.
Den här bilden togs 2019, när Niclas Samuelsson och Mathias Westerling öppnade traktens första padelhall.

Niclas Samuelsson och Mathias Westerling tackar för sig – efter fem framgångsrika år. Nu väntar några avgörande månader för padelhallen i Vimmerby. Om det inte kommer någon ny padelaktör under våren är det stor risk att banorna tas bort.

Vimmerby 9 februari 2024 17:30
undefined
Padelhallen ligger på Ceosområdet i Vimmerby. Dollarstore och Jysk är närmsta grannar.

Det var vännerna och idrottsprofilerna Niclas Samuelsson och Mathias Westerling som tog padelsporten till Vimmerby. Våren 2019 öppnades den nya hallen på Ceosområdet.

Det blev succé – direkt.

De två banorna fylldes snabbt med intresserade och spelsugna Vimmerbybor, som ville testa den hajpade sporten.

Nu, fem år senare, har det blivit dags att sätta punkt för Samuelsson och Westerlings padelsatsning (Padelfour).

I förra veckan meddelade duon att de kommer lämna hallen i månadsskiftet april/maj.

– Det är ett beslut som har mognat fram. Vi känner oss helt enkelt klara med det här. Det har varit fantastiskt roligt och gensvaret har varit helt enastående. Samtidigt tar det mycket tid och vi har gjort det här vid sidan av våra ordinarie jobb, säger Niclas Samuelsson till Vimmerby Tidning.

En klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Det är vemodigt att släppa det här lilla skötebarnet som vi har haft i drygt fem år. Det känns konstigt, men allt har sin tid. Om man ska göra en kort sammanfattning så har gemenskapen varit det allra roligaste. Vi har träffat så mycket nya människor och det har varit häftigt att se hur folk har börjat idrotta igen, efter att deras aktiva karriärer egentligen varit över. För mig och Mathias som älskar sport har det varit ett privilegium att driva padelhallen.

undefined
De första åren var padelintresset mycket stort, och det var mer eller mindre fullbokat i hallen varje dag. Här har Mathias Westerling en lektion för barn på mellanstadiet.

Niclas Samuelsson minns tillbaka när intresset var som allra störst, 2019 och 2020.

– Det var galet. På framför allt helgerna var det spel från 07 på morgonen till 23 på kvällen. Ett tag ändrade vi öppettiderna så att folk kunde spela på nätterna.

De senaste åren har det poppat upp flera hallar i området, samtidigt som padelintresset har svalnat. Hur mycket har det påverkat ert beslut?

– Klart att det påverkat. Sen vet jag inte om vi hade resonerat annorlunda om intresset hade fortsatt på samma nivå som det var i början. Det krävs mycket arbete.
 

undefined
"Det är inte på samma nivå som i början. Men det är fortsatt många som spelar padel", säger Niclas Samuelsson.

Veckans besked innebär att framtiden för padelhallen i Vimmerby är oviss. Det är Niclas Samuelsson och Mathias Westerling som äger padelbanorna, så ekonomiskt och praktiskt vore det en stor fördel att hitta en ny aktör som vill ta över verksamheten.

Annars behöver banorna tas bort i samband med att hyreskontraktet går ut. I nuläget sträcker sig avtalet till den 30 april.

– Vi hoppas verkligen att någon vill ta över. Det är fortfarande många som spelar, så det vore tråkigt om hallen försvinner. Vi gick ut med beskedet nu för att sätta igång tankeverksamheten hos de som är sugna på att ta över. Nu har de lite tid på sig att fundera och ställa frågor till oss. Vi vill hjälpa till så mycket det bara går, säger Niclas Samuelsson.

Är du orolig över att det ska bli svårt att hitta någon som vill köpa verksamheten?

– Tanken har slagit oss. Att vi tvingas lägga ner helt och plocka ut grejerna. Men nej...där vill vi inte hamna. Jag tror absolut att det löser sig. Kundunderlaget finns, inget snack om det. När man pratar om padeldöden är det ofta de stora hallarna som har drabbats. De som drog på lite väl mycket. Här är det inte så storskaligt, men två banor är ändå tillräckligt för att kunna anordna turneringar och företagsevent på ett bra sätt.

undefined
Fastighetsägaren Michael Eklund hoppas att någon annan aktör vill driva padellhallen. Annars kommer banorna plockas bort.

Michael Eklund på Eklunds Fastighetscenter, som äger padelhallen, säger så här om situationen:

– Först och främst är det synd att "Matte" och "Nicke" slutar. Det är två driftiga killar som har gjort det jättebra. Samtidigt kommer det inte som någon överraskning. Jag visste att det var på gång och för ett tag sedan sa de upp hyreskontraktet. De skrev ett femårsavtal med oss och det går ut snart.

Vilken verksamhet vill du se i fastigheten framöver?

– Padel. Det är prio ett och vore det bästa för alla parter. Jag hoppas att någon annan tar över verksamheten. Det vore synd om banorna försvinner från Vimmerby.

Kommer du vara involverad i det arbetet?

– Nja, egentligen inte. Eftersom det är Padelfour som äger all utrustning är det upp till dem att hitta en ny aktör. Vi är bara hyresvärd. Om de hittar någon som är intresserad kommer vi naturligtvis kopplas in och sköta diskussionerna kring hyreskontraktet.

Vad händer om det inte kommer någon ny padelaktör?

– Då behöver banorna tas bort, och vi får försöka hitta en ny hyresgäst. Men i det här läget är det svårt att spekulera i vad som händer. Vår stora förhoppning är givetvis att någon annan vill hoppa på padeltåget och köra vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa