Fattig januari kan bli startskott

Tomt i plånboken mellan årets fattigaste helg och nästa lön? Då är du inte ensam. Julklappar, mellandagsreor och nyårssupé kan gräva djupa hål i kassan. Men fattiga januari kan bli ett startskott på bättre tider.
- Allt går att ordna, med lite struktur, säger Anne-Marie Brushane, budget- och skuldrådgivare på Vimmerby kommun.

Vimmerby2018-01-23 11:15

Extrautgifterna kan få det att kännas långt mellan decemberlön och januarilön.

För många hushåll är början på året förknippat med en ansträngd ekonomi. Julen är en tid när det är lätt att överskatta sin ekonomiska förmåga och dra på sig höga kostnader för julklappar man egentligen inte har råd med.

Anne-Marie Brushane är budget- och skuldrådgivare på Vimmerby kommun. Personerna som kommer till henne har ekonomiska problem som ligger steget bortom magert januarikonto.

- Många är förtvivlade och har inte sovit på månader. Min ambition är att när de går härifrån ska de åtminstone inte ha sömnproblem av den orsaken.

Hon hjälper till att få en överblick över ekonomin och ger praktiska råd hur man hanterar och prioriterar sina skulder. Budget- och skuldrådgivaren hjälper också till inför en eventuell skuldsanering.

- Vi jobbar mer långsiktigt med syftet att att man ska lära sig leva efter de tillgångar man har. Alla vi möter har hög betalningsmoral, det är ett starkt drag i vårt samhälle. Därför blir skuld och skam en stor börda när man hamnat i skuldfällan och inte kan göra rätt för sig, men det finns inget att skämmas över. Man ska vara medveten om att vårt trygghetssystem och skyddsnät är ganska skört, och vem som helst kan hamna på andra sidan skrivbordet.

Målet är att lösa de ekonomiska problemen på sikt och inte bara för stunden. Januari ska vara densamma ekonomisk som alla andra månader. Om julen blir en ekonomisk baksmälla tycker Anne-Marie Brushane att man ska lära av misstaget.

- Visst har jag mött klienter genom åren som sagt "ja, så var det ju jul och jag ville ge barnen lite extra så jag missade att betala elräkningen, eller barnomsorgen, eller lånet". Då har vi ringt och delat upp räkningen, eller lagt avbetalningen på kapitalsumman och gjort en ny budget och sett till att komma ifatt. Det är viktigt att skapa framförhållning inför nästa stora helg eller bemärkelsedag och ta luft för det.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att man behöver budget- och skuldrådgivning?

- Många blir jätteförvånade över vad de faktiskt får ut när de blir sjukskrivna eller går i pension. Skilsmässa och nära anhörigs död kan också vara tufft ekonomiskt. Och arbetslöshet, förstås.

Det låter som vanliga människor drabbade av livet?

- Precis så. Grupper som ökat kraftigt är egenföretagare som gått i konkurs och personer med bokstavsdiagnos. Bara för att man gått en starta-eget-kurs kanske man inte självklart har det entreprenörsdriv som krävs - och de som har vissa vanligt förekommande diagnoser kan ha svårt att hitta strukturen när man ska betala räkningar. Det kan bli övermäktigt.

För närvarande hanterar Anne-Marie Brushane och hennes kollega ett 60-tal ärenden, några är på väg in.

- Det är aldrig för sent att ordna upp en trasslig ekonomi. Men det tar tid och det krävs uthållighet.

Anne-Maries ekonomitips
Alla vill förstås ha en stabil och sund ekonomi. Det finns en hel del du kan göra, innan det gått för långt. Här är Anne-Marie Brushanes bästa råd:
* Det allra viktigaste och en bra start på ett nytt år - gör en enkel budget. Vilka inkomster har du varje månad? Var noga med att inte lura dig själv med några glädjesiffror, där du sockrar inkomsten med övertid och liknande. Var realistisk. Vilka löpande, fasta utgifter har du? Går din budget ihop?
* Ha en pärm med register, för att få struktur. Eller använd Excel Budget, som är enkelt och roligt att jobba med.
* Är ni två om ekonomin - se till att båda är involverade.
* Om det finns en skuldbild, se över om det finns mindre skulder du kan betala av. Förhandla räntor med din bank, begär amorteringsfrihet ett tag. Fundera på ansökan om skuldsanering, om det är aktuellt.
* Skär ner på onödiga småutgifter. Läsk och energidrycker, en korv med bröd hit och dit - det kan bli mycket pengar. Välj e-faktura, om möjligt, för att spara faktureringsavgifter.
* Gå igenom dina mobil-, tv- och el-avtal. Kan du få en bättre deal?
* Sälj saker. Genom att rensa upp hemma och sälja det du inte behöver kan du få både extra pengar och kanske också bli av med mindre lån.
* Tänk framåt. Spara för framtida situationer. Kanske kan du redan nu börja spara lite extra för att nästa jul ska bli mindre kännbar?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om