F.d kommunalråd ställer inte upp i valet

Ikväll torsdag ska moderaterna i Vimmerby kommun rösta fram den fullmäktigelista man ska gå till val på – då kommer förra kommunalrådet Micael Glennfalks namn återfinns på listan ”inte valbar”.

Foto:

Vimmerby2018-02-15 05:40

– Jag har meddelat vår gruppledare Marie Nicholson att jag inte kandiderar till kommunfullmäktige i kommande val, säger Glennfalk.

Det var för åtta år sedan som Micael Glennfalk engagerade sig politiskt och röstades fram som den mest personkryssade moderaten i landet. Han fick över 50 procent av de moderata rösterna, seglade upp som kommunalråd och bröt därmed en 40-årig period av centerstyre i Vimmerby kommun.
Nu väljer han alltså att inte kandidera till kommunfullmäktige vid höstens val.
– Ingen vet hur framtiden blir. Så osvuret är bäst. Men på årets fullmäktigelista kommer jag inte att vara med, säger Micael Glennfalk.
Engagerad medlem
Men Glennfalk säger inte adjö till politiken för gott, även om han lämnar den högsta beslutande församlingen. Han har meddelat gruppledaren att han är kvar som engagerad medlem och kommer att vara aktiv i frågor som ligger honom varmast om hjärtat.
– Jag är fortfarande medlem i partiet och kommer så att förbli. Men ska man kandidera till fullmäktige ger man ett löfte till väljarna; att närvara på möten, att engagera sig fullt ut och att mobilisera energi i det politiska arbetet.
Tacksam över tiden
– Jag är van att gå för hundra procent i det jag företar mig, kan jag inte det är det bättre att avstå. Jag kommer att hålla mitt löfte till väljarna i valet 2014, delta i fullmäktige perioden ut och påverka så gott jag kan, säger han.
Hur ser då Micael Glennfalk på sina åtta år inom politiken?
– Jag har hävdat att alla medborgare skulle ha ett politiskt engagemang i fyra år av sitt liv. Det skulle gynna det offentliga samtalet och öka förståelse för hur svårt det är att bedriva politik till nytta för alla.
Det, anser Glennfalk, skulle också öka förståelse för alla de offentliganställda ”som gör ett fantastiskt arbete för oss andra” i hemtjänst, sjukvård, skola, förvaltningar med mera.
– De gör sitt arbete i offentlighetens ljus, det ställer krav på förståelse från oss som tar del av deras tjänster. När vi bedömer måste vi, så gott det går, skaffa oss information och vara sakliga.
– I det stora hela har det varit en positiv upplevelse och gett mig både nya kunskaper och personlig utveckling. Så jag är tacksam över den här tiden, säger Micael Glennfalk.
Personkemi viktig
Micael Glennfalk har sina tankar ganska klara inför höstens kommunalval.
– Om alliansen ska fungera måste det finnas någon form av personkemi mellan de aktiva politikerna. Man tror att partipolitik avgör men på lokal nivå är det personer som måste kunna samarbeta. Inte minst har samarbetet (S) och (M) visat det.
– Politiska val kan vara mycket smutsiga. Hålls nivån uppe i den politiska debatten tror jag det finns förutsättningar för en klassisk allians, men också fortsatt (S) och (M).
Att (S), (V) och (MP) skulle få majoritet tror han dock inte på.
– Ska socialdemokraterna vara kvar i maktposition måste man hitta en partner i antingen (M) eller (C), och det kommer att verka positivt återhållsamt på nivån i valdebatten, tror Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om