Åklagare och advokat förtegna om misstänka skattebrott

Koncern-vd:n från Vimmerby som misstänks för flera fall av grov skattebrottslighet som omfattar minst närmare fem miljoner kronor blir kvar i häktet i minst två veckor till. Det beslutade Jönköpings tingsrätt på fredagseftermiddagen efter en ny omhäktningsförhandling.

Den tidigare koncern-vd:n från Vimmerby omhäktades på fredagseftermiddagen av Jönköpings timngsrätt. Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott. Åtal ska väckas senast den 27 okotber.

Den tidigare koncern-vd:n från Vimmerby omhäktades på fredagseftermiddagen av Jönköpings timngsrätt. Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott. Åtal ska väckas senast den 27 okotber.

Foto: Montage

Vimmerby2023-10-13 15:34
undefined
"Han misstänks för allvarlig brottslighet så det finns goda skäl att han är häktad" säger kammaråklagare Catharina Linné efter fredagens omhäktningsförhandling.

– Han är misstänkt för allvarlig brottslighet så det är viktigt för utredningen att han sitter häktad, säger kammaråklagare Catharina Linné som i övrigt är mycket förtegen om den pågående utredningen.

Enligt de få uppgifter som finns tillgängliga misstänks mannen som är i 50-åråsldern och skriven på en adress i Vimmerby kommun misstänkt för nio fall av grovt skattebrott. Ett grovt skattebrott omfattar minst tio prisbasbeslopp. Det betyder att nio grova brott omfattar minst 4,8 miljoner kronor. Brotten ska ha skett i Sverige mellan november 2020 och september 2021 i Jönköpings kommun eller någon annanstans i Sverige.

Catharina Linné vill inte säga något om vad de misstänkta skattebrotten består av.

– Nej, jag kan inte det just nu. 

Hon bekräftar att flera förhör har hållits med den tidigare koncern-vd:n sen han utlämnades från Spanien och häktningen kunde verkställas i Sverige.

– Javisst, så är det.

Vad säger han i förhören?

– Jag kan inte gå in på det.

Hon vill heller inte säga något om det finns misstankar riktade mot fler personer i den pågående utredningen än den fortsatt häktade mannen.

– Det kan jag också få återkomma till, säger hon.

undefined
Advokat Carl-Johan Allansson är fortsatt sparsam om att kommentera brottsmisstankarna mot sin klient. Han har fortfarande förhoppningen att den misstänkte kommer att släppas när ytterligare förhör har hållits.

Mannen advokat Carl-Johan Allansson är också mycket återhållsamhet med kommentarer efter fredagens häktningsförhandling.

– Jag har inget mer att säga än att min förhoppning är att han släpps när förhör hållits med honom.

Det har ju hållits flera förhör och han är ändå kvar i häktet?

– Jo, men det ska hållas nya förhör och det är min förhoppning att de leder till att han släpps, säger Carl-Johan Allansson.

I övrigt säger han att den misstänkte håller fast vid sin ståndpunkt att han är oskyldig till de brottsmisstankar som riktas mot honom.

Vad grundar ni det på?

– Det kan jag inte säga nånting om. Såna är reglerna, säger Carl-Johan Allansson.

Tingsrättens beslut att Vimmerbybon ska vara fortsatt häktad innebär att åklagaren har ytterligare två veckor, till den 27 oktober, på sig att lämna in ett åtal. I annat fall väntar sannolikt ännu en omhäktningsförhandling.

Hur långt kan det ta tills ett åtal är klart?

– Det är jättesvårt att säga. Det får vi se, säger Catharina Linné.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!