Två feelgood-författare gästar Vimmerby bokhandel

På onsdag är två feelgood-författare inbjudna till Vimmerbys bokhandel. Emma Harrison-Karlsson, butiksägare, säger så här om genren: "Det är en mysig verklighetsflykt".

Emma Harrisson-Karlsson ser fram emot morgondagens författarafton. Här med de två inbjudna författarnas böcker.

Emma Harrisson-Karlsson ser fram emot morgondagens författarafton. Här med de två inbjudna författarnas böcker.

Foto: Privat foto

Vimmerby2024-09-24 17:00

Bokmässan i Göteborg börjar i helgen och har en egen speciell scen endast för Feelgood. Vimmerby bokhandel är inte sämre. Emma Harrisson-Karlsson som driver Vimmerby bokhandel, har återkommande kvällar där aktuella författare bjuds in för att berätta om sin nya bok.  Nu har det blivit dags för ännu ett event och författaren Marie Sammeli och Jenny Fagerlund är inbjudna. Båda verkar inom Feelgood-genren och båda kommer medverka på Bokmässan i Göteborg till helgen, men först kommer de till Vimmerby bokhandel.

Varför är Feelgood genren så populär?

– Det är en mysig verklighetsflykt. Jag tror det tilltalar många, främst kvinnor, men även fler män på sista tiden. Det är skönt att få koppla av med en bok där man vet att det kommer sluta lyckligt. Under vägen genomgår ofta karaktärerna en kris. Det är också mysiga miljöbeskrivningar med mat och mycket kärlek förstås.

Emma Harrisson-Karlsson berättar att populariteten för feelgood-böcker är lika stabil som för deckare. Det är ofta något man brukar hänge sig åt under semestern, men de säljer året om.

Hur många brukar komma till era event?

– Det är olika, allt från 20 stycken till 80.

Vilka frågor brukar publiken ställa till författarna?

– Vi brukar ha många som skriver själva i publiken därför finns det ett intresse att fråga författarna om deras kreativa skrivprocess. Om de har ändrat mycket under vägen och om rollkaraktärerna har någon verklig förlaga. 

Kommer författarna att läsa upp något från sina böcker?

– Vi har först ett samtal med dem och publiken får ställa frågor, men mot slutet brukar vi be dem läsa något ur sin bok. Ibland är det svårt eftersom de inte vill avslöja alltför mycket av själva plotten i boken. Marie Sammeli, som bor i Kapstaden har skrivit en bok som utspelar sig i en fiktiv småort i Småland. Det kommer säkert väcka nyfikna frågor från publiken. Sedan kan man köpa deras böcker och få dem signerade med en personlig hälsning.

Är det svårt att locka författare att komma till Vimmerby?

– Nej, det tycker jag inte. Vimmerby har en lång tradition av skrivande och författarskap. Många tycker det är mysigt att besöka oss.

Författaraftonen sker i samarbete med kafé Anna Rixman som anordnar kvällens fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!