I våras tog de första eleverna på Vimmerby gymnasium studenten sedan skolan blev en del i Teknikcollege Östra Småland ett samarbete mellan kommunerna Vimmerby, Oskarshamn, Mönsterås, Västervik, Högsby och Hultsfred.
Någon uppföljning av hur många av eleverna från industritekniska, el- och energi och teknikprogrammet som redan efter gymnasiet fått jobb i det lokala näringslivet har man inte gjort någon uppföljning på.
– Men vi vet att de som gått våra tekniska yrkesutbildningar får arbete i kommunen om de vill det, mycket tack vare den APL de gör på företagen, säger Anders Eriksson, rektor.
Målet med Teknikcollege är att öka elevernas chans att få jobb, och att få rätt jobb. Det ska också tillgodose teknik- och industriföretagens behov av kvalificerad arbetskraft.
Och behoven lär inte minska.
– Att Vimmerby gymnasium uppfyller de tio kriterier som tagits fram tillsammans med industrin visar att företagen är helt trygga med den utbildning gymnasiet har. Man skulle förstås önska att ännu fler läste de här programmen industrin går bra. Det är ju bara att se de positiva nyheterna i som näringslivet i Vimmerbyområdet levererat den senaste tiden, säger Rickard Bäck, processledare för Teknikcollege i norra Kalmar län.
Anders Eriksson är nöjd med den första treårsperioden, men säger att han trott att fler företag skulle ansluta sig.
– Vi samarbetar med ett hundratal företag inom olika branscher och det är ett tiotal som är anslutna till Teknikcollege, med Ljunghäll som drivande. Med tanke på de rekryteringsbehov branschen vittnar om hade jag nog förväntat mig fler företag, annars tycker jag det fungerat som vi förväntat oss.
Områdeschef Alf Olsson tycker att Teknikcollege betytt mycket för Vimmerby.
– Många kommuner har fått lägga ner de här programmen och jag tror utbildningarna hade tagit stryk om vi inte haft Teknikcollege i nära samarbete med andra kommuner. Jag tycker det varit en lyckoträff så här långt och att skolan återcertifierats visar att vi håller den kvalitet företagen vill ha.