1. Smittan ökar i Kalmar län.
– Vi har under lång tid legat under riksgenomsnittet, men nu närmar vi oss snittet, sade smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Andra vågen toppade vid årsskiftet, och sedan började antalet nya covidfall sjunka fram till i början av februari. I vecka sju vände det upp, och har sedan ökat vecka för vecka. Möjligen syns en tendens att de tre kommuner som varit hårdast drabbat de senaste veckorna, Västervik, Mönsterås och Oskarshamn, ser en avmattning.
2. Nya rutiner för testning och smittspårning. Nu ser man ett mönster med mer explosiva smittoutbrott på till exempel arbetsplatser. Därför har regionen steppat upp både testning och smittspårning. Har man utsatts för smitta och upplever symptom så ska man testa sig. Den som utsatts för smitta men inte upplever symptom än ska ändå testa sig, och därefter göra ytterligare ett test efter fem dagar.
– Alla som varit i nära kontakt ska jobba hemifrån under 14 dagar om man kan. Under den perioden ska man undvika kontakter utanför hushållet, säger Lisa Labbé Sandelin.
3. Hög belastning på vården. Trots hög smittspridning i samhället så har inte belastningen på sjukvården ökat i samma takt. Men ...
– Vi har legat på en jämnhög belastning under väldigt lång tid nu. Sedan i mitten, slutet av november har vi legat på en nivå som är jämförbar med toppen vid vårens våg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist, och fortsätter:
– Vi börjar alla bli trötta på den här situationen och restriktionerna, men det finns en grupp som är ännu tröttare och det är de som jobbar på våra covidavdelningar. Det här har hållit på länge nu!
4. Yngre patienter på sjukhusen. Vaccinet ger effekt. Färre äldre kommer in för sjukhusvård. Istället dominerar 60-, 70- och 80-talisterna. Johan Rosenqvist pekar på att det är lika många patienter som ligger inne nu på sjukhusavdelningarna, som innan jul:
– Ni kan tänka er hur läget hade varit om vaccineringen av de äldre inte hade kommit igång.
5. Vaccineringen rullar vidare. – I nästa vecka skickar vi ett brev till dem som är födda mellan 1951 och 1945 där de erbjuds att boka tid för vaccinering, berättare vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.
Bokning görs på 1177.se.
– Finns det ingen ledig tid just då så kommer det att läggas ut nya tider allteftersom vi får aviseringar om leveranser, säger hon.
Den som är osäker på tekniken kan få hjälp via telefon.