Fem smittade på kort tid – undersöktes inte av kommunen

Fem av 13 medarbetare i en hemtjänstgrupp i Vimmerby kommun blev på kort tid sjuka i covid 19. Nu pekar Arbetsmiljöverket på en rad brister i kommunens hantering av smittorisken och kräver snabba åtgärder.

Fem medarbetare i en mindre hemtjänstgrupp i Vimmerby kommun smittades av Covid inom tre veckor. Arbetsmiljöverket kräver nu besked om snabba åtgärder mot de brister som uppdagats.

Fem medarbetare i en mindre hemtjänstgrupp i Vimmerby kommun smittades av Covid inom tre veckor. Arbetsmiljöverket kräver nu besked om snabba åtgärder mot de brister som uppdagats.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Vimmerby2021-04-23 12:00

Arbetsmiljöverket konstaterar efter en inspektion i slutet av mars att det aldrig gjordes någon tillbudsrapportering om smittan och heller ingen undersökning om smitta exponerats i arbetet. Därför visste ingen om det var ett allvarligt tillbud som skulle ha rapporteras till Arbetsmiljöverket. Orsakerna till smittspridningen har heller inte utretts. 

Det åläggs nu kommunen att åtgärda.

Arbetsmiljöverket anser också att riskerna för smittspridning inte utretts tillräckligt inom enheten. En sån riskbedömning ska göras både i kommunens egna lokaler och hemma hos enskilda hemtjänsttagare. Den ska även omfatta hygienrutiner, arbetskläder, tvätt av arbetskläderna och hur personalens raster är upplagda för att undvika smittrisk.

Kommunen åläggs därför att göra en övergripande bedömning av smittoriskerna inom hela enheten och all delar i arbetet. Verket kräver att kommunen ska ta extern hjälp av någon sakkunnig, som till exempel företagshälsovården.

Anställda ska också utbildas om smittorisker innan de börjar arbeta.

Arbetsmiljöverket vill ha svar om vilka åtgärder kommunen vidtar redan nästa vecka. Annars riskerar kommunen både föreläggande och hot om vite.

Verksamhetschef Boel Vigren Gustafsson skriver i ett mejl att man håller på med den utredning verket efterlyster och hon ännu inte vill kommentera ärendet mer än att Arbetsmiljöverket ska få svaren till den 28 april som man begärt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!