Fest för svenskar och nyanlända kan ge nya vänner i Vimmerby

"Vi hoppas verkligen många kommer"

Alia Salim, Matilda Strömdahl och Emmie Nestor är några av ungdomarna bakom morgondagens fest på Fabriken. "Vi tycker att alla ska komma. Tanken är att man ska ha kul ihop och träffa lite nya människor". foto: Rebecca Forsgren Malmström

Alia Salim, Matilda Strömdahl och Emmie Nestor är några av ungdomarna bakom morgondagens fest på Fabriken. "Vi tycker att alla ska komma. Tanken är att man ska ha kul ihop och träffa lite nya människor". foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-01-29 10:58


I morgon blir det fest på Fabriken. För stora och små. För svenskar och nyanlända.

- Det ska bli en rolig kväll för alla. Och ett jättebra tillfälle att lära känna varandra. Ibland vet man inte riktigt hur man gör, säger Matilda Strömdahl, Aliah Salim och Emmie Nestor, som är några av ungdomarna bakom eventet.

Matilda Strömdahl, Aliah Salim och Emmie Nestor hoppas att många tar chansen att träffas och ha kul i morgon kväll på Fabriken.

- Vi vet att när man ordnar något sånt här är de nyanlända väldigt positiva och villiga att komma, eftersom de vill knyta nya kontakter. Nu hoppas vi att många "gamla" Vimmerbybor också vill vara med och ha en kul kväll tillsammans. Det är absolut värt att offra en myskväll hemma för att träffa nya människor och få lite inspiration.

Bakom arrangemanget står flera ungdomar tillsammans med Peter Knutsson på Fabriken och Pia Eriksson.

- Det ska vara kul för hela familjen, alla åldrar. För barnen blir det fiskdamm, Kalle från Kalles Lek & Lattjo kommer och leker, och bio med Astrid Lindgren-filmer. Adam Alvin och Ludvig Bohman kommer att vara DJ:s hela kvällen och bjuda på musik från olika delar av världen. Tanken är att folk bara ska få en chans att umgås och så är det gratis och drogfritt.

Det har gått några månader sedan de asylsökande kom till det tillfälliga boendet på Oxgården i Vimmerby. Vimmerbyborna har skänkt mängder av kläder, skor och andra förnödenheter. Aliah Salim och Emmie Nestor var med som volontärer redan från början och nu går de regelbundet till boendet för att träffa familjerna, leka med barnen och bara umgås.

- De vill verkligen lära känna svenskar, men det är ju inte så lätt att bara knacka på. Man kan vända sig till oss eller kontakta Oxgården, som har telefonnummer till volontärer som man kan följa med.

Ibland tänker också de att de kanske stör. Men de börjar lära sig att det gör de aldrig.

- De blir alltid glada när man kommer, vill alltid bjuda på te eller något att äta. Barnen är väldigt öppna och det är kul att vara där. Det går bättre att prata än man tror, vi brukar prata svenska, engelska och kroppsspråk.

Lördagens fest kan kanske bli början till fler kontakter framöver och tjejerna tycker att också de som känner sig lite tveksamma till flyktingmottagandet ska ta chansen att komma.

- Det är bara att ta bort det politiska. Det här handlar om att vara medmänniska och kanske får man lite nya perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om