Fettisdag

Klämde du en semla igår? Då var du i gott sällskap. Bara på Vibako i Vimmerby gjordes 4 700 Fettisdagssemlor. - Det här är årets första - jag håller mig till rätta semmeldagen, säger Karl-Hugo Hugosson, som köpt hem en till sig och en till frugan.

Martin Andersson och Jacob Andersson, Stigs konditori i Gullringen, har bakat semlor sedan halv tre på morgonen - 2 000 så här långt och några fler kunde det tänkas bli.

Martin Andersson och Jacob Andersson, Stigs konditori i Gullringen, har bakat semlor sedan halv tre på morgonen - 2 000 så här långt och några fler kunde det tänkas bli.

Foto:

Vimmerby2008-02-06 07:08


Att det numera finns tillgång till semlor från annandag jul har inte minskat trycket på själva Fettisdagen. Bageribranschen räknar med att vi smaskar i oss 2 miljoner semlor under denna enda dag, som infaller tisdagen efter fastlagssöndagen och är den sista dagen före den kristna fastan. Det är förstås den förestående fastan som ursprungligen gav upphov till den mäktiga fastlagsbullen, eller fettisdagsbullen.

Den viktiga fyllningen
På Vibako i Vimmerby var tempot högt när 4 700 semlor skulle bli färdiga.
- Vi stoppade in de första bullarna i jäsen vid elvatiden i går kväll och sedan har vi bakat hela natten, säger bageriets ägare Herluf Neessen.
Karl-Hugo Hugosson kommer förbi för att köpa semla till sig själv och frugan. Och här är en man som håller på traditionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om