Fiber kostar hushållen 400 kronor i månaden

5 000 eller 15 000 kronor i anslutningsavgift. Och cirka 400 kronor per månad i driftkostnad. Det blir hushållens utgifter för att vara anslutna till kommunens fibernät. Men ITSAM och Vimmerby kommun ser summan som en besparing. - Jämfört med vad man får är det småpengar, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (m).

Kommunalrådet Micael Glennfalk (M) tycker attt 400 kronor per månad är småpengar för att få internetuppkoppling via det nya fibernätet.

Kommunalrådet Micael Glennfalk (M) tycker attt 400 kronor per månad är småpengar för att få internetuppkoppling via det nya fibernätet.

Foto:

Vimmerby2013-10-30 07:14


100 kronor. Det beräknades hushållens driftkostnad vara för att ta del av fibernätet när beslutet om 73-miljonerssatsningen fattades i våras. Men hushållens kostnader kommer att bli betydligt högre än så.
Enligt ITSAMs kostnadsberäkning och vår tidnings koll bland olika kommunikationsleverantörer blir kostnaden runt 400 kronor per månad. Då ingår bredband, telefoni och tv. Tjänsten kallas triple play och är den lösning som kommer att ge störst vinning för hushållen.
- Det är där den stora besparingen ligger som hushållen kan göra. Säg att du har vanlig telefoni i dag som kostar minst 145 kronor per månad, sedan har du bredband för cirka 300 kronor och kanske en tv-box för runt 250 kronor. Det är 700 kronor per månad totalt. Och det är den kostnaden som ska jämföras med triple play-kostnaden, säger ITSAMs Alberto Necovski, ansvarig för fiberutbyggnaden i Vimmerby.
Necovski kan inte svara på vad kostnaden blir om man vill använda fibernätet bara för internetuppkopplingens skull.
- Olika kommunikatörer kommer att ha olika priser. Vi får se vad det blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om