Fiber och bygglov i fokus

Bostadsbyggande, fiberutbyggnad, barnomsorg, skola och äldreboende var några av de saker som diskuterades, när Djursdala intresseförening nyligen hade stormöte i församlingshemmet. Även vikten av att handla varor och köpa tjänster lokalt framhölls från flera håll. Man behöver sällan "gå över ån efter vatten".

Några av deltagarna i intresseföreningens möte i Djursdala. Från vänster Sam Hallingfors, Torbjörn Sandberg, Hans-Göran Andersson, Claes Junhammar, Magnus Ejeblad, stadsarkitekt Bo Klarén, Björn Strömberg och Oskar Reimhult.

Några av deltagarna i intresseföreningens möte i Djursdala. Från vänster Sam Hallingfors, Torbjörn Sandberg, Hans-Göran Andersson, Claes Junhammar, Magnus Ejeblad, stadsarkitekt Bo Klarén, Björn Strömberg och Oskar Reimhult.

Foto:

Vimmerby2013-02-22 07:16


- Det blev ett bra möte med många kloka idéer och tankar, kring vilka vi nu kan fortsätta arbeta, säger Sven-Göran Junhammar, som är föreningens ordförande.
Att bygga i Djursdala har, om sanningen ska fram, inte varit lätt genom åren. Det har helt enkelt varit "för vackert och skyddsvärt". Många projekt har, av skilda anledningar, stött på patrull; ibland har det handlat om skyddet för landskapsbilden, ibland om problem med vatten och avlopp etc., etc. Detta har gjort att åtskilliga presumtiva Djursdalabor lagt ner och istället byggt någon annanstans.
Stadsarkitekt Bo Klarén kunde nu berätta att både kommun och länsstyrelse idag har en betydligt liberalare syn på byggnation i områden av Djursdalas kaliber.
Det handlar inte längre om "helig mark" som i princip är omöjlig att exploatera och använda för exempelvis bostäder. Dispensmöjligheterna är betydligt mycket större idag än för bara fem, tio år sedan. Därmed inte sagt att det är fritt fram, självfallet finns det fortfarande krav och bestämmelser som ska uppfyllas.

Stort fiberjobb
I flera av kommunens socknar pågår ett intensivt arbete för att få till stånd bredband via fiberkabel. Hur det hela ska gå till, hur det ska finansieras, ägas och drivas är emellertid långt ifrån klart. Längst har man hunnit i Pelarne och Frödinge.
För Djursdalas del har det talats om möjlighet att ansluta till den fiberkabel som är tänkt att gå från Horn via Södra Vi och till Vimmerby.
Vid föreningens årsmöte i september 2012 deltog representanter för ITSAM. Tyvärr var det nog få, om ens någon, som blev särskilt mycket klokare av den information som då lämnades, tvärtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om