Fibernätsmodellen hotas av Telia

Flera fastighetsägare har valt bort kommunens fibernät, däribland Vimarhem AB. Nu tvingas kommunen att snabba på processen. - Kommunen måste ta upp kampen, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Måste öka takten. Kommunens arbete med det nya fibernätet behöver påskyndas på grund av konkurrensen från Telia. Hela finansieringsmodellen för fiberprojektet riskerar att gröpas ur.

Måste öka takten. Kommunens arbete med det nya fibernätet behöver påskyndas på grund av konkurrensen från Telia. Hela finansieringsmodellen för fiberprojektet riskerar att gröpas ur.

Foto:

Vimmerby2013-09-27 06:23


I slutet av april fattade kommunfullmäktige beslut om ett nytt kommunalt fibernät för snabbare internet. Satsningen beräknas kosta cirka 73 miljoner kronor. 38 av de miljonerna finansieras av kommunen, resten av hushållens anslutningsavgifter och statliga bidrag.
Men budgetmodellen håller på att gröpas ur. Flera fastighetsägare i centralorten har redan slutit avtal med Telia och kommer inte att ansluta sig till kommunens konkurrensneutrala nät.
- Vi vill ha ett konkurrensneutralt där alla kommunikationsbolag kan ingå i nätet. Motsatsen är som att SAS skulle äga Arlanda. Då kan vi inte flyga med Norwegian och Finnair. Så vill inte vi ha det med fibret, säger Micael Glennfalk.

Vimarhem valde Telia
Inte ens det kommunalt ägda bostadsbolaget Vimarhem AB följer kommunens linje. Vimarhem har slutit ett avtal med Telia.
- Vi kan inte hindra Telia att lägga fiber. Det är en fri marknad. Men jag beklagar att Vimarhem tog ett så förhastat beslut och inte gick i takt med kommunen. Vimarhem tvingar nu oss att gå fram snabbare och kommunen måste ta upp kampen.
Hyresgästerna förlorar nu möjligheten att välja leverantör:
- De blir låsta till en leverantör och i slutändan kommer kostnaderna att hamna hos konsumenten.
Har kommunen för svag styrning av sitt eget bostadsbolag?
- Jag har uttryckt min förvåning över mycket som gäller Vimarhem under den senaste tiden och det har varit flera frågor där Vimarhem inte går i takt med kommunen. Jag ifrågasätter lyhördheten hos den operativa ledningen och man kan reflektera över vilken dialog som förekommer. Men det är mitt fel också. I den här frågan verkar det inte som att Vimarhem hade någon tilltro till mitt budskap.
Kommunens finansieringsmodell kan sättas ur spel om fler fastighetsägare går samma väg. Anslutningsavgifterna är tänkta att bekosta ungefär hälften av hela projektet och är en viktig del för att ha råd att bekosta den dyrare fibreringen av landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om